Nyt ulvepar formentlig etableret i Klosterheden

28-02-2023
Natur Jagt og jagttegn

Optagelser fra vildtkameraer i Klosterhede-reviret i Vestjylland har flere gange vist billeder af to ulve, der løber sammen. Forskerne vurderer, det formentlig er Danmarks femte ulvepar.

De to ulve er registreret flere gange af vildtkameraerne i Klosterheden-reviret. Her den 26. januar 2023. Foto: Mads Skamris, Søren Krabbe, Thomas Boesdal

Efter alt at dømme er der nu fem ulvepar i Danmark. Det vurderer forskerne bag den danske ulveovervågning på baggrund af optagelser fra vildtkameraer i Klosterhede-reviret i Vestjylland.

Det formodede ulvepar blev første gang registreret af vildtkameraet den 26. januar 2023 tidligt om morgenen og igen om aftenen, og siden er de set på natoptagelser fra andre vildtkameraer i området både den 28. januar og 12. februar 2023.

De to ulve på optagelserne løber tæt efter hinanden, og det indikerer kraftigt, at der er tale om en han og en hun, vurderer videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Kent Olsen.

”Når ulve færdes sammen, er der typisk tale om nært beslægtede individer som for eksempel søskende, forældre med afkom eller par. Derfor er der meget stor sandsynlighed for, at vi her har at gøre med en ny pardannelse,” siger han.

Hanulv enlig i tre år

Siden februar 2020 har Klosterhede-reviret været besat af en enlig tyskfødt hanulv, som er indvandret fra et område i Niedersachsen omkring 50 km sydøst for Hamburg. Han har været alene i tre år, men de nye billeder tyder altså på, han har fået en mage.

Den nationale ulveovervågning arbejder nu på at fastslå begge ulves identitet. Derfor vil frivillige i den kommende tid forsætte med at lede efter frisk ulveafføring på vejene i Klosterheden-reviret og indsamle DNA-spor i form af spytprøver taget ved bidmærker på nedlagt dyr.

Mulighed for hvalpe i år

De to ulve har fundet sammen inden parringstiden, der ligger fra slutningen af februar til begyndelsen af marts. Hvis den formodede hunulv er kønsmoden, vil parret derfor kunne få hvalpe allerede i år.

Ulve er drægtige i cirka ni uger, og de fleste hvalpe kommer derfor til verden i begyndelsen af maj, nogle dog allerede i april.
Det er i øjeblikket formentlig i alt 29 ulve i Danmark.

Yderligere oplysninger:
• Videnskabelig chef Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus: Obfuscated EmailTlf. 40 27 20 30

• Professor Peter Sunde, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet: Obfuscated Email,
Tlf. 20 63 07 04, 

Ulvepar i Danmark

  • Klosterhede-reviret: Ukendt hunulv - formentlig danskfødt - og indvandret han. Par siden januar 2023. Kan måske yngle i 2023.
  • Ulfborg-reviret: Ukendt hunulv - formentlig danskfødt – og indvandret han. Par siden december 2022. Kan måske yngle i 2023.
  • Skjern-reviret: Danskfødt hun og indvandret han. Par fra november 2021. Parret fik i 2022 mindst otte hvalpe, hvoraf én hunhvalp blev påkørt og dræbt i december 2022 ved Esbjerg, mens syv forsat formodes at befinde sig i Danmark. Forventes at yngle igen i 2023.
  • Oksbøl-reviret: Danskfødt par. Par siden marts 2022. Forventes at yngle i 2023.
  • Hovborg-reviret: Indvandret hun og danskfødt han. Par siden december 2020. Parret fik hvalpe i 2021, og en hun fra dette kuld opholder sig stadig i reviret. Parret fik hvalpe igen i 2022 hvoraf mindst seks hvalpe forsat formodes at befinde sig i Danmark. Forventes at yngle igen i 2023.