Kraftigt iltsvind rammer store områder
02-09-2022
Natur
NOVANA
Vandmiljø
Limfjorden, Mariager Fjord, Haderslev Fjord, det sydlige Lillebælt og tilhørende sydøstjyske fjorde samt Det Sydfynske Øhav er hårdest ramt af iltsvind.
Halkær Bredning i Limfjorden sidst i august. Det uklare vand skyldes svovlbakterier, som er tegn på langstrakt, kraftigt iltsvind og opblomstring af planteplankton. Foto: Biolog Thorsten Møller Olsen, Limfjordsrådet
Iltsvindssituationen midt i august var meget alvorlig i de hårdest ramte farvande, hvor en stor del af arealet og en stor del af vandsøjlen var berørt af iltsvind. Det samlede areal med iltsvind er næsten dobbelt så stort som i august 2021, men knap 20 procent mindre end i august 2020.
Det viser årets første iltvindsrapport, der er udarbejdet af Aarhus Universitet og baseret på Miljøstyrelsens målinger i perioden 1. juli til 24. august.
Læs rapporten her (PDF)
I flere områder var der iltfrit i bundvandet, og nogle steder blev der registret frigivelse af giftig svovlbrinte fra bunden. Sidst i perioden blev der observeret døde bunddyr på en lokalitet i Smålandsfarvandet og døde bunddyr, fisk og planter i Halkær Bredning i Limfjorden.
Stor tilførsel af næringsstoffer til havet er årsag til de tilbagevendende udbredte iltsvind. I år har vejret fremmet iltsvindets udvikling. Store mængder nedbør i begyndelsen af året, sendte mange næringsstoffer ud i havet. Stille og varmt vejr i august accelererede iltsvindets udvikling.
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan orientere dig om iltsvindssituationen

Kort: Det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande udgjorde knap 750 km2 sidst i juli og knap 2.800 km2 midt i august, heraf var godt en tredjedel af arealet påvirket af kraftigt iltsvind markeret med rødt på kortet.