Nyt ulvepar i Sydvestjylland

11-03-2022
Natur Jagt og jagttegn

Danmark har formentlig fået et nyt ulvepar i Oksbøl-området. Det vurderer forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som sammen overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

De to ulve blev første gang set sammen og fotograferet tidligt om morgenen den 9. marts 2022 af en medarbejder fra medarbejdere ved Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn.

En hanulv, som har holdt til i Oksbøl-reviret i Sydvestjylland siden maj 2020, har nu formentlig fået en mage. De to ulve blev set sammen først gang i onsdags den 9. marts 2022.

Det var medarbejdere ved Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn, som fangede det formodede par på et billede tidligt om morgenen og i dag - to dage senere – har en frivillig fra den nationale ulveovervågning bekræftet observationen. Den frivillige har registreret parallelle sporforløb af to ulve, som følges ad, og aftrykkene af poterne viser, at det ene dyr har lidt mindre aftryk end det andet, sådan som det typisk er med en han og en hun.

Mulighed for ulveunger

Det er dog endnu for tidligt at fastslå, at der faktisk er tale om et par, og om det betyder, at der kommer ulvunger i løbet af foråret. Det afhænger af hunulvens alder og af, hvornår de to ulve har mødt hinanden første gang.

Meget tyder på, at forholdet er ret nyt, og forskerne fra Danmarks Ulveovervågning mener, at de to måske har mødt hinanden for sent til at der kommer afkom ud af forbindelsen. Parringstiden er nemlig slut nu. Den ligger i slutningen af februar og begyndelsen af marts.

Hvis parret har nået det, og hunnen er blevet drægtig, vil familieforøgelsen ske efter ca. 9 uger, og det vil i givet fald betyde, at hvalpene kommer til verden slutningen af april eller begyndelsen af maj.

Den nationale ulveovervågning forsætter nu med at kortlægge det formodede ulvepars leveområde igennem systematisk eftersøgning af friske ekskrementer, som indeholder DNA, samt vildtkameraer, som kan fotografere ulvenes aktiviteter.

Overvvågningens frivillige er i gang med at lede efter ekskrementer på offentligt tilgængelige veje og stier efter aftale med lodsejere. I nærmeste fremtid bliver der desuden sat flere vildtkameraer op på udvalgte, strategiske steder efter.

Husk at melde hvis du ser en ulv

For effektivt at kunne finde DNA fra det formodede ulvepar, er det en hjælp for forskeren i ulveovervågningen at høre om så mange iagttagelser som muligt, så de ved, hvor der skal ledes. 

Har du set en ulv kan du indsende billeder eller beskrivelser af, hvad du har set til den nationale ulveovervågning på mail til Obfuscated Email 

Offentliggjorte ulvefund præsenteres med sløring, men man kan også vælge, at det indsendte fund ikke skal være tilgængeligt for offentligheden. Som indsender kan man også vælge, at ens navn skal holdes fortroligt og kun kendes af den nationale ulveovervågning.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

• Videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum, Aarhus, Kent Olsen på Obfuscated Emaill eller telefon 40 27 20 30.
• Professor ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, Peter Sunde på Obfuscated Email eller telefon 20 63 07 04