Konkurrence skal få skadelig kemi frem i lyset

03-03-2022
Kemikalier

I dag starter kampen om de såkaldte AskREACH-priser, hvor europæiske virksomheder dyster om at vinde prisen som den bedste til at kommunikere om skadelig kemi.

Virksomheder i Danmark og det øvrige EU kan nu melde sig til en konkurrence om at blive årets kandidatliste-kommunikatør.

Det er Miljøstyrelsen, der i samarbejde med 19 europæiske myndigheder og NGO’er, lancerer konkurrencen, hvor det gælder om at vise, hvad man som virksomhed gør for at fremme kommunikation og viden om de skadelige stoffer på kandidatlisten.

Kandidatlistestoffer er en samling af kemikalier, som EU betegner som særligt problematiske – typisk fordi de enten kan bidrage til kræft, hormonforstyrrelser eller skadelige effekter i miljøet, og virksomhederne er forpligtet til at kommunikere om stofferne til leverandører og forbrugere.

Med den nye konkurrence håber projektansvarlig i Miljøstyrelsen Mia Udengaard Mikkelsen, at endnu flere får adgang til information om den skadelige kemi.

Vi ved at håndteringen af oplysninger om kandidatlistestoffer kan være en udfordring for mange virksomheder – både i forhold til at få fat i oplysningerne og få registreret dem i de rette systemer. Derfor er AskREACH priserne en god anledning til at få de gode eksempler frem i lyset, så andre kan lade sig inspirere af dem. Hvad enten det er justeringer i indkøbspolitikken eller andre tiltag i forhold til de særligt problematiske kemikalier, siger Mia Udengaard Mikkelsen.

Priser i to kategorier

AskREACH virksomhedspriserne bliver uddelt i to kategorier: Den mest SVHC-bevidste forhandler (2 priser) og den bedste leverandørkæde-kommunikatør (1 pris), og det er en dommerkomite bestående af repræsentanter fra blandt andet den danske og tyske Miljøstyrelse, der bedømmer ansøgerne ud fra en række kriterier.

”Jeg håber at se mange danske virksomheder som deltagere i konkurrencen, og selvfølgelig også, at konkurrencen kan være med til at skubbe på en endnu bedre kommunikation mellem virksomheder og forbrugere omkring særligt problematiske stoffer, siger Mia Udengaard Mikkelsen.

Med prisen følger blandt andet mulighed for eksponering på initiativtagernes online platforme på tværs af EU.

AskREACH virksomhedspriserne uddeles som et del af det fælles europæiske samarbejde, som kaldes for Life AskREACH. I samarbejdet indgår 20 myndigheder, videnskabelige institutioner og NGO’er fra 14 EU-lande.

Yderligere oplysninger

Miljøstyrelsen, Mia Udengaard Mikkelsen, Obfuscated Email, tlf. 23 60 99 57.

 

Fakta

  • Formålet med AskEACH virksomhedspriserne er at fremme kommunikationen og viden om kandidatlistestoffer og øge opmærksomheden på succesfulde initiativer blandt europæiske virksomheder.

  • Virksomheder kan melde sig til konkurrencen frem til den 31. maj 2022 og prisvinderne udpeges den 2. august 2022. Tilmelding foregår på konkurrencens hjemmeside, hvor man også finder konkurrencebetingelser m.v.

  • Dommerkomiteen består af repræsentanter fra den danske og tyske Miljøstyrelsen samt de to NGO’er, Arnika - Toxics and Waste Programme og Baltic Environmental Forum Latvia.
    Det er alene dommerkomiteen, der ser ansøgningerne.

  • I Life AskREACH samarbejdet arbejdes der for en bedre efterlevelse af informationspligten i Reach artikel 33, stk. 2, det vil sige kommunikation af særligt problematiske stoffer (kandidatlistestoffer) mellem virksomheder og forbrugere. 
    Læs mere om Life AskREACH-samarbejdet   

  • Kemikalier på EU's såkaldte kandidatliste (SVHC'er) er blandt de mest problematiske, som fortsat er lovlige i forbrugerprodukter som eksempelvis legetøj, elektronik og møbler. Hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og miljøskadende effekter gør, at flere af disse kemikalier er på vej til at blive forbudt eller udfaset. Stofferne på kandidatlisten er underlagt grænseværdier samt oplysningspligt fra virksomhed til forbruger og fra virksomhed til virksomhed. Læs mere om kandidatlistestoffer og informationspligten.