Konkurrence skal få skadelig kemi frem i lyset
03-03-2022
Kemikalier
I dag starter kampen om de såkaldte AskREACH-priser, hvor europæiske virksomheder dyster om at vinde prisen som den bedste til at kommunikere om skadelig kemi.
Virksomheder i Danmark og det øvrige EU kan nu melde sig til en konkurrence om at blive årets kandidatliste-kommunikatør.
Det er Miljøstyrelsen, der i samarbejde med 19 europæiske myndigheder og NGO’er, lancerer konkurrencen, hvor det gælder om at vise, hvad man som virksomhed gør for at fremme kommunikation og viden om de skadelige stoffer på kandidatlisten.
Kandidatlistestoffer er en samling af kemikalier, som EU betegner som særligt problematiske – typisk fordi de enten kan bidrage til kræft, hormonforstyrrelser eller skadelige effekter i miljøet, og virksomhederne er forpligtet til at kommunikere om stofferne til leverandører og forbrugere.
Med den nye konkurrence håber projektansvarlig i Miljøstyrelsen Mia Udengaard Mikkelsen, at endnu flere får adgang til information om den skadelige kemi.
”Vi ved at håndteringen af oplysninger om kandidatlistestoffer kan være en udfordring for mange virksomheder – både i forhold til at få fat i oplysningerne og få registreret dem i de rette systemer. Derfor er AskREACH priserne en god anledning til at få de gode eksempler frem i lyset, så andre kan lade sig inspirere af dem. Hvad enten det er justeringer i indkøbspolitikken eller andre tiltag i forhold til de særligt problematiske kemikalier, siger Mia Udengaard Mikkelsen.
Priser i to kategorier
AskREACH virksomhedspriserne bliver uddelt i to kategorier: Den mest SVHC-bevidste forhandler (2 priser) og den bedste leverandørkæde-kommunikatør (1 pris), og det er en dommerkomite bestående af repræsentanter fra blandt andet den danske og tyske Miljøstyrelse, der bedømmer ansøgerne ud fra en række kriterier.
”Jeg håber at se mange danske virksomheder som deltagere i konkurrencen, og selvfølgelig også, at konkurrencen kan være med til at skubbe på en endnu bedre kommunikation mellem virksomheder og forbrugere omkring særligt problematiske stoffer, siger Mia Udengaard Mikkelsen.
Med prisen følger blandt andet mulighed for eksponering på initiativtagernes online platforme på tværs af EU.
AskREACH virksomhedspriserne uddeles som et del af det fælles europæiske samarbejde, som kaldes for Life AskREACH. I samarbejdet indgår 20 myndigheder, videnskabelige institutioner og NGO’er fra 14 EU-lande.
Yderligere oplysninger
Miljøstyrelsen, Mia Udengaard Mikkelsen, Obfuscated Email, tlf. 23 60 99 57.