Danskere har fundet over 8000 arter på et år

17-05-2022

Borgere, forskere og forvaltere har i fællesskab kortlagt lidt over 8000 danske arter et år efter lanceringen af Arter.dk. Databasen er et vigtigt redskab for beskyttelse af biodiversitet i Danmark og er blevet et digitalt mødested.

I juli måned sidste år fandt Marianne Graversen en orange bille i et fugtigt engområde på Fyn. Hun tog et billede, sendte det ind til Arter.dk, og fik den valideret af en ekspert. Billen var en såkaldt Stictoleptura fulva og den første af sin slags i artsbogen.

Siden databasen Arter.dk gik i luften for præcis et år siden i dag, har borgere i hele landet fundet og indberettet lidt over 8000 danske arter. 

På hjemmesiden og i appen ”Arter – indberetning” kan borgere rapportere fund af dyr, planter og svampe skoven og haven, langs kysten og på altanen. Spotter man en fremmed fugl i trækronerne eller en ny urt i krattet, så kan man sende fundet ind til databasen, hvor det bliver artsbestemt af databasens eksperter og brugere og tilføjet til et interaktivt Danmarkskort. Som noget nyt er det er også muligt at artsbestemme fundet via billedgenkendelse.

Databasen er blevet et populært, digitalt mødested for de knap 7300 brugere, der observerer stort og småt i det ganske land. På Arter.dk samler de sig i grupper som ”Naturen på Nekselø” og ”Vild med Lille Vildmose” med fællesture, konkurrencer og vidensdeling om Danmarks dyre- og planteliv. De mest aktive brugere har indberettet over 1.000 fund.

Arter.dk er udviklet af Miljøstyrelsen og Statens Naturhistoriske Museum i et fælles partnerskab og i tæt samarbejde med de naturhistoriske foreninger og Naturhistorisk Museum Aarhus. Arter.dk er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og Miljøstyrelsen.