Udendørs rengøringsmidler undersøges for skadelig kemi

24-06-2022
Kemikalier Borger

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen skal nu vise, om kemikalier i udendørs rengøringsmidler skader miljøet.

udendørs rengøringsmidler

Der bruges masser af tid på vask og rens af for eksempel havemøbler og fliser her i sommervarmen. Men hvad skal man vaske og rense med? Og kan man undgå at skade miljøet med de produkter, som står på hylderne i byggemarkedet eller findes på internettet?

Det forsøger Miljøstyrelsen nu at få svar på i en ny undersøgelse af en række produkter, som kan bruges til rengøring af træværk, fliser, både og tage. 

Når man bruger udendørs rengøringsmidler som fliserens, terrasserens, husvask og lignende, er der ofte en stor risiko for udledning af kemikalier til miljøet, da produkterne bare bliver skyllet af og efterfølgende siver ned i jorden eller vandet der, hvor de bliver brugt. Derfor vil vi gerne have styr på, hvilke kemikalier der er i, i hvilke doser, og om de skader miljøet, siger Nadine Heidi Nepper-Rasmussen fra Miljøstyrelsen.

Udendørs rengøringsmidler kan være skrappe sager, der, ligesom mange indendørs rengøringsmidler, skal bruges på den rigtige måde og ofte i fortyndet form for ikke at skade.  Og derfor anbefaler Miljøstyrelsen generelt forbrugerne at gå efter de mest nænsomme metoder, når de vasker af udendørs, hvor risikoen for spild til miljøet er stor.  Læs Miljøstyrelsens anbefalinger her.

Undersøgelsen forventes klar i starten af næste år. 

Yderligere oplysninger

Nadine Nadine Heidi Nepper-Rasmussen, Miljøstyrelsens Kemikalieenhed, tlf. 20 59 47 17, e-mail: Obfuscated Email

 

Tips om brug af rengøringsmidler ude og inde 

Alger og mos på tage og murværk

Alger på fliser og terrasser

Rengøringsmidler