Nyt ulvekuld observeret i Klelund Plantage

12-07-2022
Jagt og jagttegn

For andet år i træk har ulveparret i Klelund Plantage ved Hovborg fået hvalpe. Vildtkameraer har foreløbigt dokumenteret, at der er mindst én hvalp. som er født først i maj.

Ind til videre er der med sikkerhed observeret én ny ulveunge i Klelund Plantage i foråret 2022. Foto: Vildtkamera

Ulveparret i Klelund Plantage ved Hovborg er blevet forældre sammen for anden gang. Fredag den 8. juli fangede vildtkameraer, opsat til at overvåge ulvene, én ny ulvehvalp.

Der kan godt være flere hvalpe i kuldet, men det kræver yderligere kameraoptagelser at fastslå, understreger de forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som sammen overvåger ulvene for Miljøstyrelsen.

Hvalpen - eller hvalpene - er efter alt at dømme født først i maj og er dermed ca. to måneder gamle nu. De vil formentlig ikke bevæge sig uden for det hegnede område før til efteråret.

Fjerde gang et par yngler i Danmark

Det nye kuld er blevet observeret, fordi Den nationale ulveovervågning igennem foråret har fulgt forældreparret i Hovborgreviret i Sydjylland, der består af en danskfødt hanulv og en tyskfødt hun.

Parret etablerede sig i december 2020 og fik fire hvalpe første gang i maj 2021. Nu har det samme par igen fået hvalpe i samme område. Det er kun fjerde gang, et ulvepar har succes med at yngle i Danmark, siden ulven genindvandrede i 2012. For andet år i træk har ulveparret i Klelund Plantage ved Hovborg fået hvalpe.

Optagelser fra vildtkameraer viser, at der mindst er én hvalp i kuldet, som er født først i maj. For andet år i træk har ulveparret i Klelund Plantage ved Hovborg fået hvalpe. Optagelser fra vildtkameraer viser, at der mindst er én hvalp i kuldet, som er født først i maj.

Begrænset adgang for offentligheden

Vejen og Varde Kommune har midlertidigt forbudt offentlig adgang i ulveområdet frem til og med 1. oktober 2022. Det skyldes, at myndighederne har pligt til at beskytte ulve mod forstyrrelser især i perioder, hvor dyrene yngler, tager sig af deres unger, overvintrer eller vandrer.

Det forstyrrelsesfri område er markeret med skilte og oplysningstavler, og Miljøstyrelsen opfordrer skovgæsterne til at respektere forbuddet,, så ulvene får fred til yngelplejen.

Da ulveparret ynglede første gang i 2021 var der også adgang forbudt for publikum i yngleområdet i den samme periode. Adgangsforbuddet blev respekteret, og det gjorde det muligt for ulvene at færdes og passe deres hvalpe nogenlunde uforstyrret i løbet af foråret og sommeren.

Kan måske ses fra udkigstårn

Mens der var begrænset adgang for offentligheden bevægede ulvene sig dog ofte rundt på områdets nordlige hede- og mosearealer, og der kunne man se dem på behørig afstand fra et udkigstårn på Agerbækvej. Det gav mange af skovens gæster store naturoplevelser.

Den største chance for at observere ulvene og deres unger får man desuden ikke ved at lede efter dem i terrænet, men ved at placere sig på et sted med god udsigt over det forstyrrelsesfri område som eksempelvis udkigstårnet på Agerbækvej.

Yderligere oplysninger:

Mail til Obfuscated Email, fuldmægtig i Miljøstyrelen, Tlf. 22 73 81 04

Mail til Obfuscated Email, Videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus. Tlf. 40 27 20 30

Mail til Obfuscated Email, Professor ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Tlf. 20 63 07 04

Se videoen, der viser en optagelse fra et af de opsatte vildtkameraer i Hovborgreviret i Sydjylland, hvor én hvalp ses bevæge sig rundt. Video: Klelund Dyrehave.