Invasiv myre har måske kurs mod Danmark

04-07-2022
Invasive arter Natur

En invasiv asiatisk myreart har spredt sig til Nordtyskland, og vil muligvis også komme til Danmark. Der er dog ikke grund til panik, men indberet myren i app´en Arter, hvis du ser den.

Den invasive havemyre er endnu ikke set i Danmark. Foto: Gert Brovad

Hus- og haveejere i Sydeuropa har længe kendt til havemyren Lasius neglectus, som er usædvanlig god til at formere og sprede sig.

Lasius neglectus, som på dansk kaldes invasiv myre, har nu kurs nordpå og er observeret i Rostock ved den tyske østersøkyst, men er endnu ikke fundet i Danmark. 

”Den er indtil videre aldrig set i Danmark, derfor er det ikke særligt sandsynligt, at de myrer, man finder i sin have, tilhører den invasive art” understreger Nanna B. E. Mortensen fra Miljøstyrelsens invasiv team. 

Selvom invasiv havemyre ikke findes i landet endnu, er den dog værd at holde øje med. Arten er nemlig kategoriseret som invasiv i en række EU lande, og findes også på Danmarks liste over arter, der kan være på vej til landet.

Indberet til arter.dk

Den invasive havemyre ligner den almindelige sorte havemyre, som mange kender fra hus og have, men kolonierne er større, og når man kigger ned i myreboet, vil man se flere vingeløse dronninger.

Den bygger superkolonier, som kan være 10-100 gange større end den almindelige sorte havemyres kolonier. I flok kan de myrer skubbe grus og småsten over store afstande, vælte fliser op på terrasser og i det hele taget gøre megen skade i folks haver.

Hvis man ser den invasive myre eller andre insekter, man ønsker at underrette Miljøstyrelsen om, så kan man gøre det via app´en Arter eller på hjemmesiden arter.dk.

Tag et eller gerne flere billeder, hvor fokus er på myren, således at arten kan vurderes ud fra detaljerne. Læg derefter billederne op i app´en, hvor indberetningerne vil blive set og vurderet.  

Indberet her - eller download appen Arter til din telefon.

Læs mere om invasive arter