Invasiv skarveand set i Selsø Sø ved Roskilde

17-02-2022
Natur Invasive arter

Den sjældne fugl hvidhovedet skarveand kan i øjeblikket ses i Selsø Sø ved Skibby. Den vil formentlig flyve videre, hvis dens invasive følgesvend, amerikansk skarveand, bliver reguleret i næste uge.

Den invasive art amerikansk skarveand er kommet til Danmark sammen med den sjældne hvidhovedet skarveand, som er beskyttet. Den invasive and (billedet) vil blive reguleret i næste uge, hvis Miljøstyrelsen finder det forsvarligt. Foto: Miljøstyrelsen.

Den hvidhovedede skarveand kan i disse dage ses i Selsø Sø ved Skibby nær Roskilde Fjord sammen med den invasive amerikanske skarveand. Makkerskabet er problematisk, fordi den sjældne hvidhovedet skarveand er rødlistet og beskyttet, mens amerikansk skarveand er en invasiv art, der skal reguleres bort.

Miljøstyrelsen vurderer i øjeblikket de praktiske muligheder for at regulere den amerikanske skarveand i løbet af næste uge. En sådan regulering kræver dog stor forsigtighed, og hvis der bliver skudt efter den invasive skarveand, vil den hvidhovedede and formentlig flyve videre. Derfor er det med at benytte sig af lejligheden i denne uge, hvis man vil se den sjældne fugl.

Sjældne gæster 


Hvidhovedet skarveand i Sælsø Sø, februar 2022: Nummer to fra venstre med det specielle næb. Foto: Ib Jensen. 

Amerikansk skarveand er naturligt hjemmehørende i Nord- og Mellemamerika og kom oprindeligt til Europa som prydfugl i Storbritannien. Den kan parre sig med den sjældne og truede europæiske hvidhovedet skarveand og på længere sigt udkonkurrere den. Amerikansk skarveand skal derfor reguleres for at begrænse udbredelsen af arten i Europa og dermed bidrage til beskyttelsen af hvidhovedet skarveand.

Den amerikanske skarveand er en relativt sjælden gæst i Danmark, og hvidhovedet skarveand er ikke blevet observeret her før. Den har sine nærmeste levesteder i Sydøsteuropa og Spanien, og det aktuelle fund i Danmark er sandsynligvis det nordligste nogensinde.