Skrigende vandbille fundet for første gang på Langeland

04-08-2022
Natur

Den sjældne dyndknirker er fundet for fjerde gang i Danmark. Den er selv kommet til landet, og det skyldes formentlig varmere klima.

Foto: Kim Pless-Schmidt

Den 1. august i år gjorde Miljøstyrelsens medarbejder Kim Pless-Schmidt et sjældent fund på Sydlangeland tæt ved Dovnsklint. I sit net opdagede han en vraltende lille gul og sort skrigende bille. Den lille bille hedder dyndknirker (Hygrobia hermanni) og er kendt på dens flotte gule mønstre samt dens små knirkelyde.

Knirkelydene kan den lave med sin bagkrop, hvor den gnider en skarp kant mod undersiden af sine dækvinger. I Danmark blev den fundet for første gang tæt på Kliplev (Sønderjylland) i 2020 af Jan Pedersen. Siden da er den fundet på tre andre lokaliteter: Kolding, Ærø og nu for første gang på Langeland. Billen er selv kommet hertil, og grunden til dette skyldes formentlig det varmere klima, som får arter til at vandre mod nord.

Billen er velkendt i vores nabolande, og den har endda været så populær, at den har været brugt som akvariedyr. I England har billen fået navnet screech Beetle (skrigebille), og det må man sige, at den lever op til, for lyden er tydelig, når man holder billen i sine hænder, fortæller Kim Pless-Schmidt.

Da arten er relativ ny for Danmark, så er det ikke til at vide, hvor den ellers kunne være. Men det må forventes, at den har en sydlig udbredelse samt, at den muligvis kan findes på flere øer i Syddanmark.

Husk at du kan indberette fund på arter.dk