Miljøstyrelsen lancerer grønt samarbejde med mode- og tekstilbranchen

10-08-2022
Affald

Modebranchens klimaaftryk vejer tungt i regnskabet, og det skal ny samarbejdstale forsøge at dæmme op for.

Foto: Colourbox

Efterårets modeuge er skudt i gang i København, og i den forbindelse har Miljøstyrelsen faciliteret et nyt samarbejde på tværs af flere tekstilvirksomheder og organisationer. I samarbejdsaftalen forpligter tekstilbranchen sig på en række fælles klimamål, der skal reducere branchens samlede klima og miljøaftryk.

Virksomhederne forpligter sig blandt andet på en række målsætninger.

  • Mindst 40 procent af alt tøj og tekstil skal bestå af genanvendt materiale inden 2030
  • Tøj skal designes, så det kan bruges igen og igen
  • Og en større del af omsætningen på tøj i Danmark skal komme fra genbrug

Og det er ikke uden grund. Tøj og tekstilbranchen er i EU på en fjerdeplads over produktgrupper, der har det største negative aftryk på både miljøet og klimaet, og det anslås, at tekstilforbruget i EU vil stige med 63 procent frem mod 2030.

Kontorchef i Cirkulær Økonomi & Affald Nina Espegård Hassel er begejstret for den nye aftale:         

Miljøstyrelsen bakker op om, at virksomhederne frivilligt er gået med i samarbejdet. Det er stærkt, at de sammen tør sætte målsætninger og videndele, for der er behov for alle kræfter, hvis vi sammen skal løse de store udfordringer, vi ser på tekstilområdet. Derfor er vi også glade for den gode dialog, vi har med virksomhederne, for med den kan vi blive klogere på, hvad der fungerer for dem som branche.

Samarbejdsaftalen lander i kølvandet på EU’s nye tekstilstrategi, der skal sikre, at europæiske tekstilprodukter bliver mere cirkulære og bæredygtige. Særligt i et globalt marked, hvor ressourcerne er knappe, og hvor forbrugerne i stigende grad efterspørger bæredygtige produkter.  Med den danske brancheaftale håber man, at Danmark kan bidrage med viden og erfaringer til den europæiske indsats.

Fra 2023 vil branchesamarbejdet desuden inkludere Norge, Sverige og Finland.