Kan kosmetik give børn fødevareallergi?
03-08-2022
Kemikalier
Borger
Det er velkendt, at proteiner i fødevarer kan føre til allergi. Nu vil Miljøstyrelsen undersøge, om fødevareproteiner i kosmetik kan betyde noget for udviklingen af fødevareallergi.

Det er populært at anvende fødevareingredienser fra f.eks. mælk, havre og mandler i sæber, cremer, olier og andre kosmetiske produkter. Udfordringen er dog, at fødevareproteiner kan resultere i fødevareallergi:
Flere videnskabelige studier peger på, at man kan få fødevareallergi, hvis man bliver udsat for et fødevareprotein på huden, før proteinet indtages gennem munden. Det er især relevant for små børn, idet der er mange fødevareproteiner, som de endnu ikke har opbygget immunitet overfor via kosten. Der er mange uafklarede spørgsmål på dette område, og dem håber vi, at undersøgelsen kan være med til at besvare, siger projektansvarlig Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen.
Når man anvender fødevareproteiner i kosmetiske produkter, der bruges til børn, så medfører det, at barnet bliver udsat for de samme proteiner via kosten som via kosmetiske produkter. Forskning viser, at dette kan være problematisk, og derfor kigger Miljøstyrelsen nu nærmere på emnet.
Den nye undersøgelse skal både opbygge viden om brugen af fødevareproteiner i kosmetik, undersøge metoder der kan måle sådanne proteiner, samt vurdere om der er en sammenhæng mellem udvalgte fødevareproteiner i kosmetik og udviklingen af fødevareallergi.
Undersøgelsen, som udføres af Danmarks Tekniske Universitet (DTU), forventes færdig i foråret 2023.
Yderlige oplysninger
Camilla Maria Petersen, Miljøstyrelsen, e-mail: Obfuscated Email, tlf. 61 13 51 02.