Kan kosmetik give børn fødevareallergi?

03-08-2022
Kemikalier Borger

Det er velkendt, at proteiner i fødevarer kan føre til allergi. Nu vil Miljøstyrelsen undersøge, om fødevareproteiner i kosmetik kan betyde noget for udviklingen af fødevareallergi.

Det er populært at anvende fødevareingredienser fra f.eks. mælk, havre og mandler i sæber, cremer, olier og andre kosmetiske produkter. Udfordringen er dog, at fødevareproteiner kan resultere i fødevareallergi:

Flere videnskabelige studier peger på, at man kan få fødevareallergi, hvis man bliver udsat for et fødevareprotein på huden, før proteinet indtages gennem munden. Det er især relevant for små børn, idet der er mange fødevareproteiner, som de endnu ikke har opbygget immunitet overfor via kosten. Der er mange uafklarede spørgsmål på dette område, og dem håber vi, at undersøgelsen kan være med til at besvare, siger projektansvarlig Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen.

Når man anvender fødevareproteiner i kosmetiske produkter, der bruges til børn, så medfører det, at barnet bliver udsat for de samme proteiner via kosten som via kosmetiske produkter. Forskning viser, at dette kan være problematisk, og derfor kigger Miljøstyrelsen nu nærmere på emnet.

Den nye undersøgelse skal både opbygge viden om brugen af fødevareproteiner i kosmetik, undersøge metoder der kan måle sådanne proteiner, samt vurdere om der er en sammenhæng mellem udvalgte fødevareproteiner i kosmetik og udviklingen af fødevareallergi.

Undersøgelsen, som udføres af Danmarks Tekniske Universitet (DTU), forventes færdig i foråret 2023.

Yderlige oplysninger

Camilla Maria Petersen, Miljøstyrelsen, e-mail: Obfuscated Email, tlf. 61 13 51 02.

 

Om fødevareproteiner i kosmetik

Det er blevet populært at anvende såkaldte naturlige ingredienser i kosmetiske produkter. Det viser et tidligere projekt, som Miljøstyrelsen har gennemført. Undersøgelsen viser, at når begrebet ”naturlig” bruges i markedsføringen af kosmetiske produkter, så opfattes disse produkter som værende renere og sundere for mennesker og miljø.

En nyere videnskabelig artikel, som bl.a. Videncenter for Allergi står bag, har kortlagt anvendelsen af naturlige ingredienser i kosmetiske produkter på det danske marked. ”Naturlige ingredienser” blev i den forbindelse defineret som ingredienser afledt fra planter og dyr.

I denne undersøgelse blev det fundet, at 121 naturlige ingredienser – fordelt på 117 ingredienser fra dyr og 4 fra planter – hver især anvendes i mindst 30 produkter på det danske marked. Nogle af disse ingredienser anvendes også i fødevarer, og derfor dækker ingredienserne også over fødevareproteiner.

Der er Således et overlap imellem de proteiner, som vi indtager via kosten, og de kosmetiske produkter, som vi påfører hud, hår, slimhinder osv. Studier indikerer, at dette er problematisk, især for små børn, og derfor kigger Miljøstyrelsen nu nærmere på dette emne.

Om Miljøstyrelsens undersøgelse

Undersøgelsen har tre faser:

  1. Kortlægning og produktindkøb
  2. Kemiske analyser og validering af analysemetoder
  3. Risikovurdering

I fase 1 vil markedet blive kortlagt med hensyn til, hvilke typer af kosmetiske produkter, der anvendes fødevareproteiner i, og om disse produkter markedsføres til bestemte befolkningsgrupper, herunder børn. Derudover kigges der nærmere på de formodede mekanismer for, hvordan fødevareallergi kan udvikles via huden.

Det skal afklares i fase 2, hvordan man kan bestemme mængden af fødevareproteiner i kosmetiske produkter. Dernæst skal en række produkter indkøbes og analyseres via denne metode.

Fase 3 vil omhandle risikovurderinger med fokus på børn. Det vil blive vurderet, om de analyserede produkter dels udgør en risiko for udvikling af fødevareallergi, og dels om der vil være en risiko ved at anvende disse produkter til børn, der allerede har en fødevareallergi.