Virksomheder: Hjælp jeres kunder med at tjekke kemien

17-09-2021
Kemikalier

Et tilbud om særlig støtte til forhandlere om kandidatlistestoffer og et nyt digitalt værktøj til at få styr på kemien i leverandørkæden. Det er to nye initiativer, som Miljøstyrelsen nu lancerer. Formålet er at få flere virksomheder til at bruge AskREACH databasen bag Tjek Kemien appen.

logo

Er der mon skadelig kemi i den T-shirt, jeg har set mig varm på? Eller i det oppustelige badebassin, som ungerne skal boltre sig i til sommer? Og hvad med det nye badeforhæng? Er der ikke noget med, at det kan være behandlet med bakteriedræbende midler?

Med Tjek Kemien appen installeret på en smartphone kan forbrugerne i foreløbigt 15 europæiske lande scanne stregkoden på produkter som disse og få svar på, om de indeholder kandidatlistestoffer, de såkaldte Substances of Very High Concern (SVHC) eller ej.

Hvis virksomheden, der markedsfører produktet, har registreret det i AskREACH databasen, hvor Tjek Kemien appen henter sine oplysninger fra, så får forbrugerne svar med det samme i selve købssituationen. Hvis produktet ikke er registreret, kan forbrugeren sende en forespørgsel til virksomheden via appen.

Virksomheden har nu pligt til at besvare henvendelsen inden for 45 dage – hvis altså produktet indeholder SVHC-stoffer over 0,1 vægtprocent. Det siger EU’s kemikalielovgivning.

Kosmetik, rengøringsmidler, husholdningskemikalier, maling mv. er ikke omfattet af informationspligten, men emballagen er en såkaldt artikel, som forbrugerne kan spørge til indholdet af kandidatlistestoffer i. Det samme gælder fødevareemballager.

En hjælp til både virksomhederne og forbrugerne

Tjek Kemien appen og AskREACH databasen udgør tilsammen AskREACH systemet, der er udviklet som en del af EU-projektet LIFE AskREACH. Formålet med systemet er at hjælpe forbrugerne med at undgå problematisk kemi, men det er samtidig tænkt som et støtteværktøj til virksomhederne, så de nemmere kan leve op til informationspligten.

En af de helt store fordele ved at registrere artiklerne i AskREACH databasen er nemlig, at forbrugernes forespørgsler håndteres automatisk, når først informationerne er uploadet. Virksomhederne slipper altså for at skulle svare på kundernes forespørgsler én for én.

Derfor opfordrer Miljøstyrelsen alle virksomheder, der markedsfører T-shirts, badebassiner og andre forbrugerartikler til at lægge information om indholdet af kandidatlistestoffer ind i databasen.

- Udover at være et værktøj, der hjælper virksomhederne med det lovgivningsmæssige, så er Tjek Kemien appen også en slags udstillingsvindue, hvor virksomhederne kan skille sig positivt ud ved at fortælle forbrugerne, at de med hensyn til indholdet af kemikalier trygt kan købe produktet med hjem, siger Mia Udengaard Mikkelsen, AC-fuldmægtig i Miljøstyrelsen.

Hun fortæller desuden, at der er planlagt kampagner i efteråret, som skal få flere forbrugere til at downloade og bruge Tjek Kemien appen.

Tilbud til forhandlere og nyt leverandørværktøj

AskREACH systemet er blot ét ud af flere initiativer, der skal støtte virksomhederne. Et andet er, at Miljøstyrelsen nu går ud og tilbyder forhandlerne en ekstra hjælpende hånd.

- Forhandlerne sælger typisk produkter fra mange forskellige leverandører og har kundekontakten. Derfor sætter vi nu ind med en indsats dedikeret til at give interesserede forhandlere en hjælpende hånd med at styrke kommunikationen i deres leverandørkæder og til deres kunder samt deres medarbejderes kendskab til SVHC-stoffer. Hvordan indsatsen nærmere bestemt udfolder sig, fastlægges i samspil med den interesserede forhandler på baggrund af et indledende interview, siger Mia Udengaard Mikkelsen.

Netop kommunikationen med leverandørerne er et tilbagevendende problem for især mindre virksomheder. Derfor har LIFE AskREACH projektet udviklet et nyt digitalt værktøj, der gør det muligt at indsamle oplysninger fra alle leverandører i forsyningskæden.

- I det nye system kan virksomhederne blandt andet oprette Full Material Declarations (FMD). Det betyder, at leverandører skal rapportere data om alle stoffer, der findes i deres artikler. Værktøjet er i testfasen, hvor virksomheder gratis kan teste systemet med støtte fra partnere i projektet, til og med 2022, og forventes at blive tilgængeligt herefter, fortæller Mia Udengaard Mikkelsen.

Har man som virksomhed lyst til at teste leverandørværktøjet kan man kontakte Obfuscated Email

AskREACH systemet og SCIP databasen

Det er lovpligtigt at registrere en artikel i den såkaldte SCIP-database, hvis indholdet af kandidatlistestoffer i artiklen eller en del af den overstiger 0,1 vægtprocent. Planen er, at AskREACH systemet i løbet af 2022 får adgang til relevante data i SCIP databasen. Det betyder, at forbrugerne får en langt bedre mulighed for at sammenligne indholdet af kandidatlistestoffer i produkterne i selve købssituationen.

 

 

Få mere viden

På Miljøstyrelsens hjemmeside findes mere information om AskREACH databasen og Tjek Kemien appen, en guide til at komme godt i gang med at registrere artikler og mere om selve LIFE AskREACH projektet.

 

Kontakt

Mia Udengaard Mikkelsen, e-mail: Obfuscated Email,
tlf. 23 60 99 57