Ny tysk hanulv observeret syd for Holstebro

13-09-2021
Natur Jagt og jagttegn

DNA-spor fra dræbte får viser, at en ny hanulv fra Tyskland er dukket op i Danmark. Den nye ulv angreb fårene på en mark syd for Holstbro i begyndelsen af august.

Endnu en ulv er indvandret til Danmark fra Nordtyskland. Foto: Voldyrmyr Buridiak, Colourbox

En DNA-analyse har nu bekræftet, at vi har fået endnu en ulv i Danmark. Det er en han, som kommer fra Tyskland.

Ulven afslørede sig, fordi den angreb får syd for Holstebro den 4. august 2021. Fårene gik på en mark, hvor hegnet ikke var ulvesikret.

Ejeren så ikke selv ulven, men tilkaldte en ulvekonsulent fra Naturstyrelsen, som vurderede, der kunne være tale om et ulveangreb. DNA-prøver fra spyt og bidmærker på fårene blev sendt til analyse, og resultatet viser nu, at konsulentens vurdering var rigtig.

Indvandret fra Slesvig-Holsten 

De danske ulveforskere ved Aarhus Universitet og på Naturhistorisk Museum Aarhus har identificeret den nye ulv ved at matche dens DNA-profil med det centraleuropæiske ulveregister, CEwolf.

På den måde har de fundet ud af, at den samme ulv er registreret to gangev tidligere på vej op igennem Slesvig-Holsten i løbet af foråret.

I april angreb den husdyr vest for Kiel, og senere på måneden efterlod den hår i et hegn lidt længere mod nordvest. Derefter satte den øjensynligt kurs mod Danmark, og har nu efterladt DNA-spor syd for Holstebro. 

Elleve voksne ulve og fire hvalpe

Med den nye ulv er der formentlig i alt elleve voksne ulve og et ungekuld i Danmark, vurderer forskerne ved Naturhistorisk Museum. Det drejer sig om syv enlige ulve, som tilsyneladende har taget permanent ophold revirerne i Syd-, Vest- og Nordjylland.

Derudover er der et ulvepar i Ulfborgreviret og desuden et par i Klelund Plantage ved Hovborg, som har fået mindst fire hvalpe.

Hjælp til med registreringen

Overvågningen af ulve i Danmark afhænger af indberetninger fra alle, som ser dyrene eller spor efter dem.

Derfor opfordrer Naturhistorisk Museum til at man sender billeder eller beskrivelse af observationerne til museet.

Indsend oplysninger om ulve-observationer: Obfuscated Email

Læs om tilskud til ulvesikre hegn her