Meget nedbør forlænger udbringningsperioden i 16 kommuner og har givet ret til at lude halm i 64 kommuner

30-09-2021
Landbrug

Fristen for at udbringe flydende husdyrgødning og flydende affald til vinterraps og fodergræs forlænges indtil 15. oktober i kommuner, hvor nedbørsmængden frem til uge 39 i år var særlig høj. Lokalt har mange dage med nedbør i sensommeren også givet landmænd ret til at lude halm med ammoniak.

I de kommuner, hvor det regner meget i uge 21-38, kan der udbringes flydende husdyrgødning og flydende affald på visse arealer helt frem til 15. oktober. Den almindelige frist er 1. oktober.

Betingelserne er, at nedbøren i uge 21-38 er over normen samtidigt med, at nedbøren i uge 30-38 er 30 % over normen.

I år er dette tilfældet i 16 kommuner, hvor perioden er forlænget. Der er dermed også 82 kommuner, hvor det ikke har regnet så meget, at reglen gælder.

Antallet af nedbørsdøgn i uge 31 – 37 er afgørende for, om det er tilladt at lude halm med ammoniak. I år kan der ludes halm med ammoniak i 64 kommuner i Danmark.

Miljøstyrelsen offentliggør nedbørsdata fra DMI ugentligt, så der er mulighed for at se, hvor og hvornår de nedbørsafhængige regler gælder.

Se hvilke kommuner hvor reglerne gælder og læs mere om nedbørsdata og reglerne på https://mst.dk/erhverv/landbrug/nedboersdata/