Jægere skal passe ekstra på svinepest ved jagt i udlandet

23-09-2021
Jagt og jagttegn

Afrikansk svinepest er rykket tættere på Danmark, og Fødevarestyrelsen opfordrer nu jægere til at være ekstra opmærksomme ved jagt i i lande, hvor sygdommen findes, så de ikke bringer smitte med hjem.

Jægere, som går på jagt i fl.eks. Tyskland, skal være særligt opmærksomme på rengøring af støvler, tøj og udstyr, før de rejser ind i Danmark - især i forbindelse med vildsvinejagt. Foto: Colourbox

Hvis efterårets jagtrejse går til f.eks. Tyskland, er der grund til at skærpe opmærksomheden og tænke ekstra på hygiejnen: Der er fundet afrikansk svinepest i vildsvin bare 375 km fra den danske grænse.

Fødevarestyrelsen opfordrer derfor alle, som færdes i områder, hvor den alvorlige husdyrsygdom findes, til at være ekstra opmærksomme og minimere risikoen for smittespredning. 

Hold fokus på hygiejnen

Jægere, som går på jagt i Tyskland og i andre lande med afrikansk svinespest, bør være ekstra opmærksomme på hygiejnen i forbindelse med jagten. Det gælder ved al slags jagt i områder med smitte, men især ved vildsvinejagt, hvor man risikerer at komme direkte i berøring med smittede dyr. 

Smitten kan gemme sig i både jord under støvlerne, på våben og andet materiel og desuden i fødevarer som f.eks. spegepølse eller røget kød. Derfor er det vigtigt at vær grundig med rengøring af støvler, tøj og udstyr, før man rejser ind i Danmark igen.

Jægerne bør også undgå at tage kød og kødprodukter med hjem og være meget omhyggelig med alle former for jagttrofæer. Trofæer fra vildsvinejagten skal gennemgå en behandling for at sikre, de ikke kan være kilde til smittespredning.

En trussel mod svineproduktionen

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men sygdommen udgør en alvorlig trussel mod svineproduktionen i Danmark, hvis den kommer ind i landet, og smitten nærmer sig nu grænsen.

”Bare et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest på dansk grund vil medføre tab i milliardklassen på grund af udgifter til bekæmpelse af sygdommen og tabte eksportindtægter,” siger dyrlæge og sektionsleder i Fødevarestyrelsen Signe Balslev.

”Derfor går vi nu ud og minder både jægere, lastbilschauffører og landbruget om de råd og regler, der skal være med til at mindske risikoen for at sygdommen rammer Danmark.”Afrikansk svinepest er rykket tættere på Danmark. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen jægere til at være ekstra opmærksomme ved jagt i Tyskland, så de ikke bringer smitte med hjem.

Afrikansk svinepest findes i øjeblikket i Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien (Sardinien), Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tyskland og Ungarn enten blandt vildsvin eller i grisebesætninger.

Faktaark om jægeres forholdsregler i forbindelse med svinepest (opdateret sept. 2022)

Vejledning til jægere

Fakta  fra Fødevarestyrelsen om svinepest og jagt 
Opdateret sept. 2022

Fem råd til jagtrejsen

Du kan mindske risikoen for at tage afrikansk svinepest med hjem fra jagtrejsen.

  1. Vask alt udstyr inkl. tøj, skydestok, våben og støvler, inden du tager hjem til Danmark.
  2. Desinficér redskaber og andet, der har været anvendt til jagt, inden det kommer med i danske husdyrsbesætninger eller på jagt i Danmark.
  3. Undlad enhver kontakt til danske husdyr inden for de første 48 timer efter du er kommet til Danmark.
  4. Vær opmærksom på reglerne for at tage kød eller jagttrofæer med hjem fra områder, hvor der er fundet afrikansk svinepest.
  5. Hunde brugt til jagt må ikke komme i kontakt med danske grise eller vildsvin.

Der er også risiko for at få afrikansk svinepest virus på sig, hvis du går på jagt uden for områder med svinepest. Derfor er det en god idé altid at tage forholdsregler, uanset om der er konstateret svinepest i det område, hvor du går på jagt.