Miljøstyrelsen har undersøgt stofmundbind for problematisk kemi

29-11-2021
Pressemeddelelse Kemikalier Borger

40 mundbind af tekstil er undersøgt for flere forskellige problematiske stoffer. Miljøstyrelsen har vurderet, at der ikke er sundhedsmæssig risiko ved brug af dem. Det er dog en god idé at vaske dem før brug.

udvalgte stofmundbind

Så skal vi på den igen. Mundbind er endnu engang blevet en del af vores hverdag. Sidste vinter var vi mange, som valgte stofmundbindet til, og derfor valgte Miljøstyrelsen at undersøge markedet nærmere.

Miljøstyrelsen har i en undersøgelse i 2021 kortlagt markedet af stofmundbind og udvalgt 40 mundbind af tre forskellige materialetyper (bomuld, polyester, og blandet tekstil) til kemiske undersøgelser. 22 af mundbindene er produceret uden for EU, fem inden for EU og 12 i Danmark, mens et enkelt mundbind havde ukendt oprindelse. Mundbindene blev undersøgt for indhold af flourstoffer, metaller, bisphenol A, formaldehyd, isocyanater og tre klorerede flammehæmmere.

”Der blev fundet flere sundhedsmæssigt betænkelige kemikalier i nogle af de undersøgte mundbind, men i så små mængder, at vi vurderer, at der ikke er en sundhedsmæssig risiko ved brug af dem”, siger funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.

Vurderingen er lavet på baggrund af scenarier, hvor kemikalier overføres ved hudkontakt.

Stofmundbindene blev analyseret for indhold af problematiske stoffer samt migrationen af udvalgte stoffer. Yderligere blev der lavet vasketest på udvalgte stofmundbind for at undersøge, om kemikalierne forbliver i mundbindene, eller om de potentielt udvaskes til miljøet.

Læs rapporten 

Yderligere oplysninger:
Funktionsleder Elisabeth Paludan, 22 29 02 82, Obfuscated Email

 

Miljøstyrelsens råd ved brug af tekstilmundbind

Vask dit nye tekstilmundbind inden brug

Der bliver brugt mange kemikalier i produktionen af tekstiler, derfor kan tekstiler indeholde kemikalierester. For at mindske udsættelsen for kemikalier såsom formaldehyd og isocyanater, kan du vaske dit nye mundbind, inden du bruger det.

Undgå mundbind med antibakterielle samt smuds- og vandafvisende egenskaber

Antibakterielle egenskaber kommer ofte fra metaller såsom sølv og zink. Flere tungmetaller såsom sølv er meget miljøskadelige. Undgå derfor tekstiler som reklam Læs også Sundhedsstyrelsens råd om brug af mundbind eres som antibakterielle. 

Smuds- og vandafvisende egenskaber kommer ofte fra per- og polyfluorerede stoffer (PFAS). PFAS er svært nedbrydeligt i naturen og kan have sundhedsskadelige konsekvenser. Man kan undgå disse kemikalier ved at købe tøj eller mundbind, hvor disse egenskaber ikke reklameres, eller hvor det er mærket med Fri for fluorstoffer, PFC-fri, Fluorocarbon free, Fluorine free eller fluorfri.

 

Vi henviser til Sundhedsstyrelsen, når det gælder de generelle retningslinjer vedr. COVID-19 og mundbind.