Handel med glansbladet hæg og rynket rose bliver forbudt fra nytår

30-11-2021
Natur Invasive arter

Rynket rose og glansbladet hæg er invasive arter, som kan sprede sig ukontrollabelt i naturen. Derfor bliver det forbudt at handle med dem fra første januar 2022.

Rynket rose har været populær i sommerhushaver og langs kysterne. Desværre har den vist sig at være invasiv, så nu bliver det forbudt at handle med den. Foto: Colourbox

Rynket rose og glansbladet hæg er begge indført til Danmark som have- og landskabsplanter. De er smukke, men de optræder invasivt i den danske natur og fortrænger hjemmehørende planter.

Derfor kom de i 2019 på den nationale liste over invasive arter, og fra første januar 2022 bliver det forbudt at handle med dem begge. Forbuddet gælder både kommerciel handel og al udveksling af planter. Desuden bliver det forbudt at importere de to arter og at transportere dem, med mindre turen går til genbrugspladsen.

Indført som have- og landskabsplanter

Rynket rose stammer oprindeligt fra Nordøstasien, men er i stor stil blevet plantet i sommerhushaver og ikke mindst langs de danske kyster for at forebygge sandflugt. Det var den velegnet til, fordi den er robust, tåler salt og breder sig meget villigt – desværre så villigt, at det er blevet et problem.

Det samme gælder glansbladet hæg. Den er indført fra Nordamerika og blev i en årrække ofte plantet i levende hegn.

Glansbladet hæg er lige som rynket rose særdeles robust. Den tåler stærk vind og tørke og kan etablere sig i skygge. Derfor har den spredt sig i naturen, hvor den kan udkonkurrere naturligt hjemmehørende arter og true flere forskellige naturtyper.

Gode alternativer

Haveejerne behøver dog ikke savne hverken rynket rose eller glansbladet hæg, for der findes gode alternativer. For eksempel er der andre sorter af rynket rose, som ikke kan formere sig ved rodskud og derfor heller ikke spreder sig så let. Dem må man fortsat købe og sælge efter den første januar 2022.

I stedet for glansbladet hæg kan man vælge den almindelige hæg, hvidtjørn eller andre hjemmehørende planter. Spørg efter alternativerne, når du handler i plantecenteret.

Hybenmarmeladen bliver ikke påvirket

Hvis man allerede har rynket rose og glansbladet hæg i haven, kan man beholde dem. Hyben må også fortsat bruges til marmelade, hybenfrøolie og lignende.

Men hvis man vælger at skille sig af med de invasive planter, er det vigtigt at gøre det korrekt. Haveaffald må aldrig ende i naturen. Det skal komposteres hjemme i haven eller afleveres på genbrugspladsen.

Det er forskelligt, hvordan genbrugspladserne håndterer invasivt plantemateriale, så spørg om råd hos medarbejderne.

Læs mere om glansbladet hæg

Læs mere om rynket rose