Miljøstyrelsen undersøger kemi i stofmundbind

09-03-2021
Kemikalier Borger

Miljøstyrelsen igangsætter nu et projekt om kemikalier i genanvendelige stofmundbind. Projektet skal skabe klarhed om, hvorvidt stofmundbind indeholder kemikalier der fx kan give hududslæt, eller påvirke miljøet.

kvinde med en stofmundbind

Modelfoto

Miljøstyrelsen vil undersøge forskellige stofmundbind på det danske marked. Det gøres for at få viden om, hvilke kemikalier man som forbruger kan være udsat for, når man bærer et mundbind af tekstil. Projektet vil også undersøge om mundbindene indeholder kemikalier, som kan udledes til miljøet, når man vasker det i vaskemaskinen. Nogle kemikalier, som ikke er problematiske for mennesker, kan nemlig være skadelige for dyr og andre organismer, der lever i vores vandmiljø. 

Mundbind er blevet en del af vores dagligdag, når vi færdes i det offentlige rum. Her er stofmundbind blevet et populært alternativ til engangsmundbind. Både komforten når man bærer mundbindet og muligheden for genanvendelse, kan være årsager til at anvende stofmundbind. Stofmundbind er dog et forholdsvist nyt produkt i handlen, hvilket gør at Miljøstyrelsen nu vil se nærmere på de kemikalier, som tekstilmaterialerne kan indeholde.

Det særlige ved stofmundbind sammenlignet med andre beklædningsgenstande, er, at mundbindene er i kontakt med luften som vi indånder. Samtidig kan mundbind potentielt blive brugt mange timer dagligt og er i direkte kontakt med huden. Derfor kan man som forbruger være udsat for kemikalier, som kan være tilstede i tekstiler.

Hvis man som forbruger vil undgå uønsket kemi, kan man inden for den nærmeste fremtid se efter ”DS 3000:2021” på pakningen. Det betyder, at mundbindet lever op til den danske standard, som er udarbejdet med deltagelse fra bl.a. flere myndigheder og forbrugerorganisationer, herunder Miljøstyrelsen. 

Den nye standard begrænser uønsket kemi i mundbindet og samtidig filtrerer det luften effektivt. Standarden blev udgivet i midten af februar 2021, og derfor vil der gå lidt tid før det optræder på stofmundbindenes pakninger som en hjælp til forbrugeren. Samtidig er standarden ikke et lovkrav, og derfor kan stofmundbind fortsat lovligt forhandles uden denne mærkning. 

Yderligere information

Elisabeth Paludan, Funktionsleder, Miljøstyrelsen på mail: Obfuscated Email eller telefon 22 29 02 82

 

Nye fælles krav til vaskbare mundbind

Læs mere om den danske standard for genanvendelige mundbind - 
DS 3000:2021 
Standarden stiller specifikke krav til kvalitet, effekt og testmetoder.

Læs videre