Kontrol viste mange tungmetaller i smykker

24-03-2021
Kemikalier Borger Tilsyn og håndhævelse

Miljøstyrelsen har kontrolleret 26 smykkeprodukter for nikkel, cadmium og bly. Næsten en tredjedel overholdt ikke reglerne, og syv udgjorde en alvorlig risiko.

Hjalte Andersen
Billeder: Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion

Miljøstyrelsens kemikalieinspektion har kontrolleret 26 smykkeprodukter fra danske og udenlandske webshops. Formålet med kampagnen var at kontrollere om forbuddet i REACH mod indhold af bly og cadmium og afgivelse af nikkel i smykkeprodukter bliver overholdt i smykker til børn og unge.

Der blev bl.a. udvalgt halskæder med vedhæng, DIY-produkter, ure og øreringe til analyse-kontrollen. Produkterne var primært til børn og unge, og der var primært tale om lavprisprodukter.    

Otte af de 26 produkter overholdt ikke en eller flere af reglerne:  Fire armbåndsure, et smykke med ur, en halskæde og to børnesmykkesæt.

Kemikalieinspektionen indskærpede salgsstop over for danske forhandlerne af de ulovlige produkter samt orienterede de udenlandske webshops uden dansk filial om overtrædelserne af den europæiske lovgivning, jf. EU-Kommissionen Product Safety Pledge. Samtlige forhandlere i DK og udlandet stoppede salget af de ulovlige produkter.  

Syv af de otte ulovlige produkter udgjorde en alvorlig risiko for forbrugerne. Kemikalieinspektionen varslede derfor påbud om tilbagetrækning af de ulovlige produkter over for de danske forhandlere. De øvrige to farlige produkter blev forhandlet af webshops i udlandet.    

Samtlige danske webshops valgte at trække produkterne tilbage fra forbrugerne, uden at det var nødvendigt for Kemikalieinspektionen at udstede påbud herom.  

De syv produkter der udgør en alvorlig risiko er indrapporteret til RAPEX, som er et fælleseuropæisk system til advarsel om produkter med risiko.

De øvrige 18 produkter, der blev udtaget til kontrol overholdt reglerne.

Det er Kemikalieinspektionens umiddelbare vurdering, at antallet af overtrædelser på området er forholdsvis højt.

Reglerne fremgår af REACH-forordningen (nr. 1907/2006), bilag XVII, indgang 23, 27 og 63.

Kampagnen er en del af CASP 2020 (Coordinated Activities for the Safety of Products), der er en fælleseuropæisk kontrolkampagne om en række produktgrupper herunder smykker, organiseret af EU-Kommissionen med deltagelse af en række kontrolmyndigheder i EU samt Canada.  De europæiske resultaterne af CASP 2020 forventes at blive publiceret i løbet af foråret 2021. Alle smykkeprodukterne blev via CASP 2020- samarbejdet analyseret af Laboratoire de Paris.

For yderligere information kontakt venligst:

Hanne Thygesen, Inspektør, Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion på mobil: 40856376