Lav dine egne kandiserede hybenblade og kortlæg en invasiv art

25-06-2021
Friluftsliv Invasive arter

Netop nu blomstrer den flotte, men invasive og hårdføre rynket rose i mange kystnære sommerhusområder. Vidste du, at kronbladene og frugterne på rynket rose er forrygende ingredienser i både det søde og det salte køkken?

Rynket rose. Foto: Colourbox

Rynket rose er indført som prydplante til Danmark fra det nordøstlige Asien i 1800-tallet og har flere steder i Danmark negative konsekvenser for den naturlige biodiversitet. Derfor betegnes den som en invasiv art. Især langs kysterne er rynket rose udbredt, hvilket bl.a. skyldes at mange sommerhusejere igennem tiden har plantet den hårdføre plante for at få læ og som hegnsplante. Når rynket rose er etableret, kan f.eks. klitarealer i løbet af få år vokse til med en tæt bestand af rynket rose, og hjemmehørende planter og dyr fra området fortrænges.

Selvom rynket rose betegnes som en invasiv art, kan du med fordel plukke kronbladene og lave dine egne kandiserede rosenblade, rosente eller rosensaft. Og når vi kommer frem til august-september, kan du plukke de modne orangerøde vitaminholdige hybenfrugter og lave f.eks. hybenchutney.

- At plukke rosenblade og hybenfrugter vil ikke løse udfordringer med rynket rose i den danske natur, men det er centralt at kunne genkende arten og forstå artens påvirkning på øvrige arter. Forståelse og identificering af de invasive arter er det første skridt til at forhindre introduktion af nye invasive arter i Danmark, siger Gerbrich Koudenburg, Naturforvalter i Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen arbejder løbende på at kortlægge de invasive arter i Danmark. Så når du alligevel er ude og plukke rosenblade, kan du samtidig bidrage til kortlægningen, hvis du indberetter, hvor du har fundet rynket rose i naturen. Du kan indberette dine fund på arter.dk.

Er du nysgerrig på, hvilke andre invasive arter du med fordel kan sanke til brug i dit køkken, har Miljøstyrelsen, i samarbejde med Hotel- og Restaurantskolen i København, udviklet en kogebog med spiselige invasive arter i Danmark. Du kan finde kogebogen her

Opskrift på kandiserede hybenblade

Kandiserede hybenblade er nemme at lave og flotte som pynt på chokolade, kager og desserter.

INGREDIENSER:

  • 20 stk. rosenblade fra rynket rose
  • 1 dl gin (eller 1 æggehvide)
  • 50 g sukker

TILBEREDNING

  • Pil bladene forsigtigt fra hinanden og læg dem i gin i 30 min. (eller vend dem i æggehvide)
  • Vend herefter bladene i sukker og læg dem spredt på en bageplade med bagepapir.
  • Tør bladene midt i ovnen ved 60° i ca. 2 timer eller til de er sprøde.
  • Lad dem afkøle og læg dem i en tæt beholder.

Du finder rynket rose over hele landet, men især langs kysterne. Når du indsamler frugter eller blomster til brug i køkkenet, bør du ikke indsamle nær veje på grund af fare for mulig forurening af frugter og blomster.

Hvad er en invasiv art?

Invasive arter er dyr og planter, der spredes til områder, som de ikke selv ville kunne sprede sig til, og som har en negativ effekt på den oprindelige biodiversitet.

Nyttige links

Læs mere om rynket rose her

Læs om hvad du selv kan gøre for at bekæmpe invasive arter her