Sjælden bi set på Midtsjælland

12-07-2021
Natur

Skovmurerbien er en særdeles sjælden art i Danmark. Nu er bien blevet meldt ind på Arter og kan derfor blive en del af arbejdet med at beskytte vores natur.

Skovmurerbien fra Vrange Skov. Foto: Linda Kjær-Thomsen/Arter

Når du har set flere end 8.000 forskellige arter i den danske natur, skal der en hel del til for at overraske dig.

Linda Kjær-Thomsen bruger en stor del af sin fritid på at lede efter arter, som hun ikke tidligere har set. I slutningen af maj gæstede hun Vrange Skov på Midtsjælland, og her fandt hun den meget sjældne skovmurerbi.

”Jeg fandt først ud af, hvad jeg havde fundet, da jeg fik bien under lup. Som artsjæger mangler jeg en hel del bier på min liste over danske arter. Bier er notorisk svære at bestemme i felten, så jeg tog den med hjem. Her kørte jeg den igennem en engelsk bestemmelsesnøgle for bier, og den gled lige igennem til skovmurerbi. Jeg tænkte, at jeg måtte have taget fejl et eller andet sted i nøglen,” fortæller Linda Kjær-Thomsen om sit fund, som hun gjorde sammen med en anden naturentusiast, Lars Thomas.

Da skovmurerbiens identitet var på plads, indberettede Linda Kjær-Thomsen sit fund på Arter via hjemmesiden arter.dk. Arter er Danmarks nye indberetningsportal og udviklet som et samarbejde mellem Statens Naturhistoriske Museum, Miljøstyrelsen, Naturhistorisk Museum Aarhus og DanBIF.

Når man indberetter på Arter, har alle adgang til at se, hvor man kan være så heldig at få et glimt af den sjældne bi. Samtidig kan forskere og naturforvaltere bruge fundet som en del af deres arbejde.

Fundet er da også allerede ved at blive gjort til en del af det ’pas på-kort’, som Naturstyrelsen bruger til at værne ekstra godt om særlige lokaliteter på statsejede arealer.

Den midtsjællandske bi er et eksempel på, hvad Arter kan bruges til. Her kan alle indberette fund af arter, både almindelige og sjældne, og være med til at øge vores viden om de dyr, planter og svampe, der lever i Danmark.

Arter blev lanceret som en app og en hjemmeside i midten af maj 2021. Med appen kan du hurtigt melde et fund ind, mens du står ude i naturen. Når du så skal have at vide, hvad det er, du har fundet, går du ind på hjemmesiden arter.dk. Du får hjælp af de andre Arter-brugere til at artsbestemme dine fund.

Finansieringen af Arter kommer fra Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og den danske stat.

Yderligere oplysninger:

Information om beskyttelse af sjælden natur: Ejgil E. Andersen, forstfuldmægtig i Miljøstyrelsen, tlf. 2373 0228, Obfuscated Email

Information om Arter: Jon Mathorne, projektmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum, tlf. 2875 2799, Obfuscated Email.