Ryd dit haveskur for gamle pesticider

02-07-2021
Pesticider

Flere koncentrerede pesticider til private haver må ikke anvendes efter den 1. juli 2021. Det er derfor en god idé at bruge lidt af sommerferien på at få tjekket, hvad der står på hylderne i haveskuret.

Den 1. juli 2020 trådte nye regler i kraft om salg af koncentrerede pesticider til private haveejere og privatpersoner uden autorisation. Nu, et år senere, må privatpersoner heller ikke anvende langt de fleste koncentrerede pesticider. For private uden autorisation er det fra d. 1 juli 2021 kun tilladt at købe og anvende pesticider, der sælges som klar-til-brug samt enkelte koncentrerede midler med lav risiko.

Det er fx produkter med koncentreret pelargonsyre. Er du tvivl om det pesticid, du har stående på hylden stadig på anvendes, så kan du læse mere på mst.dk, hvor du kan finde en liste over pesticider, der må anvendes i private haver af personer uden autorisation.

Har du rester af pesticider stående i haveskuret eller garagen, så kan du læse på etiketten, hvordan du bortskaffer resterne korrekt. Hvis du er i tvivl om, hvordan du korrekt skal bortskaffe dine pesticidrester, så kan du altid spørge på din lokale genbrugsstation. De kan vejlede dig i at komme af med dem korrekt.

Savner du nu et pesticid, som du engang kunne købe i byggemarkedet, og som var særlig godt til at rense plænen eller fjerne lus i roserne, så er det vigtigt, at du tænker dig godt om, inden du i stedet køber pesticider på nettet. Det er nemlig kun tilladt at anvende pesticider, der er godkendt af Miljøstyrelsen, og som er i original emballage med dansk etiket. Pesticider, der ikke er godkendt af Miljøstyrelsen, er ulovlige at anvende og besidde i Danmark. Der gælder derfor også, at du ikke må købe pesticider på ferien i udlandet og tage dem med hjem over grænsen. Læs mere her. 

I stedet for at anvende pesticider anbefaler Miljøstyrelsen, at du først og fremmest forsøger at komme uønskede planter og insekter i forkøbet. Savner du gode råd til at undgå brugen af pesticider i din have, så kan du læse mere på mst.dk