Lav flamberet voldsnegl på toast og kortlæg en invasiv art
09-07-2021
Friluftsliv
Invasive arter
Vidste du, at plettet voldsnegl har fået sit navn, fordi den i slutningen af 1800-tallet blev indført på voldene på Christianshavn? Og vidste du, at du kan bruge selvsamme invasive snegl i snegleragout eller til flamberet voldsnegl på toast?
Plettet voldsnegl. Foto: Colourbox.
Plettet voldsnegl anses for at være en invasiv art i Danmark. Den er indført fra det vestlige Europa og Middelhavsområdet i slutningen af 1800-tallet til voldene på Christianshavn. Frem til ca. år 2000 skete ingen videre spredning i Danmark, men i de seneste år har voldsneglen spredt sig til hele landet. Den lever hovedsageligt af plantemateriale og kan anrette en del skade på pryd- og nytteplanter, da den ofte forekommer i et stort antal.
Selvom plettet voldsnegl er invasiv i Danmark, kan den dog med fordel indsamles og indgå som ingrediens i køkkenet. I Frankrig spiser man mest vinbjergsnegle (”escargots”), men voldsneglen, der er endnu mere mør i kødet, er også eftertragtet. De fedtfattige og sunde snegle er rige på protein, og de er en udmærket kilde til jern. Sneglene kan nydes kogt med hvidløg og smør eller ristet oven på brød. Og så kan de smukke perlemorshvide snegleæg fra voldsneglen (”Afrodite pearls”) bruges til pynt og dekoration.
- At indsamle plettet voldsnegl til madlavning vil ikke løse udfordringerne omkring plettet voldsnegl i Danmark, men det er centralt for Miljøstyrelsen at sætte fokus på udfordringerne omkring de invasive arter. Forståelse og identificering af de invasive arter er det første skridt til at forhindre introduktion af nye invasive arter i Danmark, siger Gerbrich Koudenburg Naturforvalter i Miljøstyrelsen.
Miljøstyrelsen arbejder på at kortlægge invasive arter i Danmark. Så når du alligevel er ude og samle snegle, kan du samtidig bidrage til kortlægningen, hvis du indberetter, hvor du har fundet sneglene i naturen. Du kan indberette dine fund på arter.dk.