Podcast: Lever der los og puma i Danmark?

15-02-2021

Ny podcast fra Miljøstyrelsen dykker ned i mystiske øjenvidneberetninger fra den danske natur. Noget tyder på, at der er vildere dyr derude, end man lige skulle tro.

En efterårsnat i 2019 står pensionist Peter Engsted og kigger ud i sin have. Pludselig dukker et stort kattehoved op i vinduet foran ham. 

- Der er cirka en meter mellem mig og hovedet i vinduet, fortæller Peter Engsted. Og da han kort efter ser dyret vandre rundt i haven, er han ikke i tvivl om, at han lige har stået ansigt til ansigt med en puma.   

Miljøstyrelsen modtager hvert år mange indberetninger om dyr i den danske natur. Podcasten ”Der står en puma i min have” genåbner de mest mystiske sager og tager lytterne med i opklaringsarbejdet. Første afsnit går i fodsporerne på beretningerne om pumaen fra Lind.

- Det er selvfølgelig langt fra alle øjenvidneberetninger, som ender med, at vi finder et usædvanligt dyr. Men erfaringerne har jo vist, at man aldrig skal sige aldrig. For 10 år siden havde vi ikke ulv og guldsjakal i Danmark. Det har vi nu, fortæller biolog Hans Erik Svart, der er konsulent for Miljøstyrelsen. 

Dukkede op i Stenderupskoven efter 5.000 års fravær

Andet afsnit af podcasten spoler tiden tilbage til 1996, hvor der dukker døde rådyr op i området omkring Stenderupskoven ved Kolding. Samtidig er der meldinger om, at rådyrbestande i området opfører sig mærkeligt – de holder sig ikke i skoven, men står i stedet på de omkringliggende marker.

Mistanken falder først på løse hunde. Men selvom man afliver flere hunde, finder man stadig døde rådyr.

Sagen ændrer sig dog en septemberdag i 1997, da damefrisør Inge Munniche fra Kolding er i skoven for at plukke brombær. For hun står pludselig ansigt til ansigt med en los – et dyr som ellers forsvandt fra dansk natur for omkring 5.000 år siden.

- Hvis man siger til sine venner, at man har mødt en los på en skovtur, vil de fleste nok grine. Men podcasten understreger, at Miljøstyrelsen tager indberetninger seriøst. Styrelsen af faktisk afhængig af dem, i arbejdet med at kortlægge den danske natur, fortæller Hans Erik Svart.

Lyt til historien om pumaen fra Lind eller lossen fra Stenderup på mst.dk/podcast. Her finder du også historierne om Danmark to nye store rovdyr – guldsjakalen og ulven.

Podcasten udkommer i fire episoder d. 15. februar. Podcasten er produceret af Kontekst og Lyd.