Snudebillen Acalles hypocrita fundet for første gang i Danmark
30-08-2021
Natur
Friluftsliv
En ny art af snudebille blev observeret for første gang i Danmark i Rødbyhavn i weekenden. 553 arter blev indberettet efter en 24-timers jagt efter insekt-, dyre- og plantearter, arrangeret af Miljøstyrelsen og Banedanmark.
Snudebillen Acalles hypocrita, der for første gang blev observeret i Danmark, er mindre end 1 cm. Foto: Jens Søgaard Hansen
Selvom man ikke fylder i størrelse, så kan man godt vække stor glæde. Snudebillen Acalles hypocrita er mindre end 1 cm, men stor var interessen, da arten blev observeret for første gang i Danmark i weekenden den 28.-29. august.
Det skete til en BioBlitz, der fandt sted i Rødbyhavn på det gamle godsbaneterræn. Den nye danske snudebille lever normalt i Tyskland. Snudebillen har formentlig sneget sig ombord på færgen i Puttgarden og stået af i Rødby, hvorefter den har fundet vej til baneterrænet. Det vidner om arters færden og formering på tværs af landegrænser, hvor én snudebille efterfølgende er blevet til flere i området.
553 arter og stadigt stigende antal
På 24 timer fandt eksperter og naturinteresserede i alt 553 forskellige arter af insekter, planter og dyr. Alle arter blev indberettet på portalen Arter. Antallet af arter vil dog stige det næste stykke tid, da eksperterne stadig er i fuld gang med at artsbestemme de sidste fund.
Tre andre arter der ikke ses så ofte i Danmark, er bredtægen Rhaphigaster nebulosus, der kun er blevet observeret nogle få gange i Danmark.
Derudover var der blåvinget steppegræshoppe og blomsten stribet torskemund. Disse to arter trives på helt bestemte områder i det gamle baneterræn, hvilket de fremmødte naturentusiaster var særligt begejstrede for at se.
Biodiversiteten styrkes
På arealet hjælper heste, æsler og geder med at fremme biodiversiteten ved at græsse området. De holder træer og buske nede, så der forbliver en åben natur, som mange af de fundne arter, ved weekendens BioBlitz, trives i.
Det forventes, at der med tiden vil komme flere sjældne arter til området.