Ny video-guide: Sådan indberetter du kemi til EU’s giftinformationscentre

26-10-2020
Kemikalier

Fra 1. januar 2021 skal oplysninger om kemi i faremærkede blandinger indberettes til giftinformationscentre i alle de EU-lande, hvor blandingen markedsføres. Det gælder både, hvis blandingen sælges til forbrugere og til professionelt brug. I en ny video-guide viser Miljøstyrelsen, hvordan virksomhederne kommer godt i gang med at indberette kemien på den europæiske PCN-portal (Poison Centres Notification).

Videoguide om indberetning

Hvis en person kommer til skade med et faremærket produkt, skal sundhedspersonalet vide, hvilke kemikalier patienten har været i kontakt med. Hvis de produkter en virksomhed importerer eller sælger er klassificeret som farlige, har man derfor pligt til at indberette kemien i produkterne, inden man må markedsføre dem.

I dag skal virksomheder anmelde produkter til professionel brug i Produktregistret hos Arbejdstilsynet. De kan også frivilligt indberette oplysninger om produkternes sammensætning til Miljøstyrelsens produktinformation under virk.dk. Fra 1. januar 2021 skal oplysningerne også indberettes til giftinformationscentre i alle de EU-lande, hvor blandingen markedsføres. Fristen gælder for alle, der sælger produkter til forbrugere eller til professionel brug.

Indberetning - trin for trin

Indberetningen skal ske via den europæiske PCN-portal. Her kan virksomhederne indsende oplysninger til flere medlemsstater ved én samlet indberetning. Virksomheden kan indberette eget foretrukket sprog. Herefter bliver oplysningerne automatisk oversat til de officielle sprog i de lande, hvor blandingen markedsføres.

For at hjælpe virksomhederne godt i gang med indberetningen har Miljøstyrelsen lavet en video-guide, der giver en indføring i de grundlæggende funktioner på PCN-portalen.

Guiden kan også ses på gift-info.dk, hvor virksomhederne også finder et faktaark om EU-regler for indberetning af oplysninger om produktets sammensætning.

videoguide indberetning ECHAS SCP portal

Video-guide

Sådan indberetter du i PCN-portalen

Vi har forsøgt at vise en video her, men videoen kan ikke afspilles fordi, du ikke har tilladt marketing cookies.

Tryk her for at gennemgå dine tilladelser.
logo giftlinien

Faktaark

Få overblik over de ændrede EU-regler for indberetning af oplysninger om produktets sammensætning. 
Læs faktaarket