Godt nyt til husejere: klimatjek-ordningen genopstår

06-10-2020
Klimatilpasning Vand i hverdagen

Nu kan man igen bestille et klimatjek af uddannede fagfolk i nærområdet.

Foto: Colourbox

Et klimatjek giver klar besked om, hvor sårbar ens bolig er for skybrud og oversvømmelser, og hvordan man sikrer boligen.

- Vi ved, at klimaet er under forandring, så der kommer flere og voldsommere vejrhændelser. Med relanceringen på klimatilpasning.dk sigter vi på, at flere boligejere får kendskab til klimatjek-ordningen og får hjælp til at sikre boligen, siger kontorchef Henrik Hagen Olesen, Miljøstyrelsen.

Klimatjekket blev oprindelig lanceret i 2014 som et gratis tilbud, da klimatjek indgik i en borgerkampagne. I  ordningen er det et krav, at fagfolkene har deltaget i et kursus med særlig indsigt i klimaudfordringer. Til gengæld kan firmaerne nu tage et honorar for klimatjekket.

Som noget nyt er det blevet nemmere via postnummer at finde de lokale firmaer, der udfører klimatjekket. 

Bestil et klimatjek her 

Det er Miljøstyrelsen og Videncentret Bolius, der står bag det nye klimatjek sammen med en række organisationer.

Få ro i maven med et klimatjek

Med et klimatjek får man boligen gennemgået af fagfolk, der er specialister i at finde boligens svagheder i forhold til oversvømmelser. Ifølge Tue Patursson, fagekspert i klimasikring hos Videncentret Bolius, er mange boligejere usikre på, hvordan boligen er rustet imod fremtidens mere ekstreme klima.

- Vi lavede en undersøgelse i 2018, der viste, at kun én ud af fem danske boligejere har fået en fagmands vurdering af risikoen for skader i boligen ved oversvømmelse. Resten antager måske, at deres boliger er sikret tilstrækkeligt uden at vide det med sikkerhed, siger Tue Patursson

Klimatjek udelukkende af uddannede fagfolk

Fagfolkene bag klimatjekket tæller medlemmer af Danske Kloakmestre, Kloaksektionen i DI Dansk Byggeri, DM&E Entreprenør, Danske Anlægsgartnere og De Grønne Kloakentreprenører. Ordningen bliver relanceret i et samarbejde med Videncentret Bolius.

Under klimatjekket vil en fagmand gennemgå både hus og grund med baggrund i praktiske erfaringer. Herefter får man et forslag til, hvad man kan gøre for at sikre hus og grund mod fremtidens stormfloder og kraftigere regnskyl.

Hvis man ønsker det, kan fagmanden udarbejde et tilbud på forslaget, som kan indgå i overvejelserne om at få klimasikret boligen.

Et klimatjek er ikke gratis. Man betaler et gebyr, der fastsættes individuelt af rådgiveren.

Et klimatjek giver svar på følgende:

  • Hvordan påvirker det risikoen for nye skader, at boligen tidligere har været ramt af oversvømmelser?
  • Hvad betyder husets og grundens placering for risikoen – og hvad kan man gøre ved det?
  • Øger udearealerne nær boligen risikoen for oversvømmelse?
  • I hvilken grad kan boligens klimaskærm modstå udefrakommende vand?
  • Er kælderen sikret mod oversvømmelser efter skybrud o.lign.?