Mink nedlagt i naturen skal indleveres og undersøges for COVID-19

24-11-2020
Natur Jagt og jagttegn Invasive arter

Miljøstyrelsen samarbejder med Fødevarestyrelsen og Naturstyrelsen om at få indleveret mink, der bliver nedlagt i naturen, så de kan undersøges for COVID-19. Indsamlingen af mink afsluttes den 31. december 2020, og minkene kan indleveres på Naturstyrelsens lokale enheder efter aftale med den lokale vildtkonsulent.

iStock
Foto iStock

Miljøstyrelsen opfordrer i samarbejde med Fødevarestyrelsen og Naturstyrelsen til at indlevere mink nedlagt i den danske natur. Hvis du er jæger og ser en mink på din jagt, kan du opsætte en fælde og aflive fangede mink. Hvis du som borger ser mink i boligområder, så kan man kontakte Naturstyrelsen for at få sat en fælde op eller indberette de observerede mink på vores hjemmeside.

Håndtering af nedlagte mink
Når du håndtere nedlagte mink, skal du bruge handsker. Dyret lægges i en pose ved at krænge posen over dyret efter ”hundelortemetoden”. Posen lukkes med en knude, og hænderne sprittes af efterfølgende.

Når posen er forseglet med en knude, afleveres dyret i fryseren på en af Naturstyrelsens lokale enheder. Her er det vigtigt at påføre et mærke på posen med information om dyret. Det drejer sig om dato og sted for nedlæggelse eller findested. Det skal være i form af præcis gadebetegnelse eller koordinater. Yderligere skal jægerens navn, telefonnummer samt e-mail noteres. Dette giver mulighed for at fremsende resultatet af undersøgelsen til dig. Mærket sættes på posen med en gul strip.

Poser, mærker og gule strip er til rådighed ved fryserne på stederne for indlevering. Find din lokale enhed hos Naturstyrelsen.

Jagthunde og smitterisiko
Studier har vist, at hunde, katte, fritter, kaniner og hamstere kan inficeres med COVID-19. Der er på verdensplan, herunder i Danmark, fundet COVID-19 i kæledyr som hunde og katte. Smitten spredes hovedsageligt via dråber mellem mennesker, når en inficeret person hoster eller nyser.

Der er ikke bevis for, at kæledyr spiller en rolle i spredningen af COVID-19. Det anbefales dog alligevel, at du følger de generelle hygiejneråd, når du er i kontakt med dit kæledyr, herunder din jagthund. Rådene er fx, at du undgår at dele mad med dit kæledyr og ikke lader dyret slikke dig i ansigtet. Det anbefales desuden at vaske hænder, hver gang du har været i kontakt med dit kæledyr.

Læs mere om smitterisiko ved mink og kæledyr hos Fødevarestyrelsen.

Har du spørgsmål, kan du kontakte Miljøstyrelsens informationscenter på telefonnummer 725 44 466 eller på e-mail Obfuscated Email.