Tøv en kende før du sår vilde blomster

26-03-2020
Friluftsliv Natur

Et nyt inspirationsark fra Miljøstyrelsen guider uden om de værste faldgruber, når man vil så vilde blomster.

Første sommer efter såning af frøblanding med 28 hjemmehørende plantearter i erhvervsområde i Skærbæk ved Fredericia. Foto: Hanna Allesøe Hansen, Vild Med Vilje

Det er ikke kun haveejere, der står foran at skulle i gang med at så sommerens blomster. Det samme gør mange kommuner, der ønsker at hjælpe de danske sommerfugle og bier.

Men selvom intentionerne er gode, er der en række faldgruber, man bør undgå.

I Miljøstyrelsens nye inspirationsark, som er udarbejdet i samarbejde med rådgivningsfirmaet Habitats og Københavns Universitet, kan blandt andre kommuner få hjælp og vejledning til etablere små områder med vild natur. 

Undgå muld

Det er for eksempel vigtigt, at man undgår at lægge et muldlag ud før der sås, hvis man ønsker en mangfoldig lokal flora.

Problemet med mulden er ifølge eksperterne, at den favoriserer nogle få almindelige plantearter. Det gør, at andre blomster - populært sagt - ikke kan komme til fadet.

Det er rigtig skidt for mange sommerfugle, bier og svirrefluer, der madmæssigt er helt afhængige af, at der er et bredt udvalg af plantearter at vælge imellem.  

Så med omtanke

Mange kommuner gør allerede i dag en stor indsats for at skabe en mere varieret flora. Det sker blandt andet ved at så blomsterfrø i vejkanter, i grønne anlæg og langs bygninger. Den praksis kan dog have negative konsekvenser for den vilde flora, hvis det ikke bliver gjort med omtanke.

Det nye ark fra Miljøstyrelsen giver derfor kommunerne inspiration til, hvilke overvejelser de bør gøre sig, inden de går i gang med at så.

Eksperterne har skrevet inspirationsarket til professionelle naturforvaltere i kommunerne, men der er helt sikkert også mange haveejere, som vil kunne finde inspiration i teksten.

Se inspirationsarket på Miljøstyrelsens hjemmeside her.

For yderligere oplysninger:

Ulrik Schack, chefkonsulent i Miljøstyrelsen, +45 25 62 78 31 - Obfuscated Email