Danske og Indonesiske øer samarbejder om miljø
05-03-2020
International eksportfremme
Nyt samarbejde mellem danske og Indonesiske øer skal blandt andet bekæmpe plastik i verdenshavene og skabe bæredygtig energiproduktion.
Indonesien producerer årligt 65 millioner tons affald, hvoraf kun 40-50 procent indsamles. Endestationen er landets cirka 380 åbne lossepladser, hvoraf langt de fleste er ukontrollerede. Foto: Jan Møller Hansen
Indonesien er verdens største ø-nation med en befolkning på 268 millioner mennesker fordelt på 6.000 beboede øer. Danmark er også et land med øer, men i en helt anden målestok. Den danske befolkning er på 5,7 millioner mennesker fordelt på omkring 80 øer.
På trods af de geografiske forskelle har Miljøstyrelsen og Energistyrelsen med støtte fra Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Jakarta netop etableret et nyt såkaldt ø-initiativ med de to indonesiske ø-grupper Lombok og Riau samt de danske øer Bornholm og Samsø.
- Formålet med det nye ø-initiativ er, at nogle udvalgte indonesiske øer skal udarbejde en plan for udvikling af vedvarende energi samt affaldshåndtering, hvor mest muligt genbruges og resten anvendes til energiformål. Ideen er også, at de indonesiske myndigheder på længere sigt skal udbrede mere bæredygtige planer og løsninger til andre øer i landet, fortæller international projektleder i Miljøstyrelsen Jan Møller Hansen.
Alle øer er omgivet af vand
Selvom der er stor forskel på danske og indonesiske øer har de også noget til fælles - ikke mindst i forhold til fysisk isolation, behov for at være selvforsynende i form af energi, vand og andre ressourcer samt muligheder for lokaludvikling og jobskabelse. Og Danmark har en klar interesse i at hjælpe de indonesiske myndigheder, fortæller borgmester på Bornholm, Winni Grosbøll (S).
- I Danmark har vi viden, som kan gøre gavn i Indonesien. Og jeg er ret sikker på, at der også kommer Danmark til gavn. Plastikaffald fra Indonesien skal nødigt ende i verdenshavene, siger hun.
Også direktør for Samsø Energiakademi, Søren Hermansen, ser god grund til at dele danske erfaringer.
- Indonesien har masser af resurser som biomasse og en affald, som kan bruges til energiproduktion. Der kan Danmark udveksle erfaringer med Indonesien, siger han.
Stadig lang vej til mål
Indonesien har ambitiøse mål for udvikling af bæredygtig energi, reduktion af affald og plastik til verdenshavene. Men Indonesiens store økonomi og mellemindkomst-status taget i betragtning er landet langt bagud når det drejer sig om grøn omstilling og bæredygtig energi- og affaldsløsninger.
- Det går for langsomt, og der skal arbejdes mere målrettet med indsatser i forhold til reduktion og behandling af affald samt udvikling af vedvarende energiløsninger, herunder blandt andet biogas. I dag dækkes energiforbruget hovedsageligt af fossile kilder såsom kul, gas og diesel, siger Jan Møller Hansen.
- Affaldsmængderne fra millioner af husholdninger og industri vokser dag for dag, og udledning af plastik til verdenshavene er et enormt problem. I Danmark har vi viden og helt konkrete erfaringer med grøn omstilling, bæredygtig energi og affaldshåndtering, som vi gerne vil dele med vores indonesiske samarbejdspartnere og derigennem bidrage til forandring.
Ø-initiativet i Indonesien blev indviet af miljøminister Lea Wermelin og guvernøren for West Nusa Tenggara provinsen den 25. februar 2020.
Yderligere information:
Jan Møller Hansen, projektleder i Miljøstyrelsen, Obfuscated Email +45-24809032
Fakta:
- Indonesien producerer årligt 65 millioner tons affald, hvoraf kun 40-50 procent indsamles. Endestationen er landets cirka 380 åbne lossepladser, hvoraf langt de fleste er ukontrollerede.
- Indonesien er efter Kina verdens næststørste udleder af plastik til verdenshavene.
- Energiforsyningen er hovedsageligt baseret på fossile brændstoffer, og vedvarende energi udgør i dag kun cirka 9-10 procent af det samlede energiforbrug.
- Det samlede budget for Ø-initiativet er på syv millioner kroner over en treårig periode fra 2020 til 2023