Pas på skovens farligste dyr
15-05-2020Vi trænger til at komme ud i skoven i denne tid, men vi skal lige huske at passe på os selv. Derfor får du her gode råd, når du skal undgå flåterne.

Mange mennesker besøger Danmarks natur netop nu. Efter ugers corona-isolation er det godt for os at komme ud, mærke solen og glæde os over, at det er blevet forår.
Skovflåter skal dog ikke forhindre os i at tage i skoven, men vi skal tage vores forholdsregler - ligesom når vi skal ud i trafikken. Der tager vi sikkerhedssele på, når vi kører i bil, og vi ser os altid godt for.
Skovflåten klatrer i varmt og fugtigt vejr op i urter og græsser. Herfra kan den hægte sig fast på vores ben, når vi går forbi og strejfer planterne. Skovflåten kravler op og sætter sig i knæhasen, i lysken, i armhulen eller måske bag øret. Her er huden tynd, og her kan skovflåten bore sin snabel ind i en blodåre.
Skovflåten kan overføre forskellige sygdomme. Derfor er det vigtigt at undgå at flåten bider os, og hvis den alligevel får bidt sig fast, så skal vi fjerne den hurtigst muligt.
Du beskytter dig mod skovflåter ved:
- At undgå at færdes i højt græs eller høj urtevegetation – der er meget få skovflåter på skovveje og stier.
- At benytte lange bukser og gummistøvler – eller at stoppe buksebenene ned i strømpeskafterne.
- At tjekke dig selv og dine børn/ægtefælle/kæreste for skovflåter straks, I kommer hjem fra turen.
Skovflåter, der har bidt sig fast, kan fjernes med neglene eller med en spids pincet.
Se Miljøstyrelsens videoer om skovflåter.
Statens Serum Institut ved meget om skovflåter, og du kan læse mere om skovflåter her eller downloade den lille folder Flåter