Over 9.000 dieselbiler skrottet

28-05-2020
Affald

Mindre forurening og 5.000 kroner på kontoen. Udsigten til en forhøjet skrotpræmie for at skrotte den gamle, forurenende dieselbil har fået tusindvis af danskere til at sende deres gamle øse på pension.

Udsigten til at få 5.000 kroner for den gamle dieselbil fristede rigtig mange bilejere, da Miljøstyrelsen i februar 2020 genåbnede den særlige pulje med adgang til en forhøjet skrotningsgodtgørelse for dieselbiler, der blev indregistreret første gang før 2006. I alt blev 9.150 dieselbiler skrottet, på kun tre uger.

 

– Tusindvis af danske bilejere benyttede sig af muligheden for at få en forhøjet skrotningsgodtgørelse for deres ældre dieselbil, da puljen var åben sidst. Som forventet gjorde det sig også gældende denne gang efter genåbningen af puljen i februar, hvor vi i løbet af få uger udbetalte skrotpræmie flere end 9.000 gange. siger kontorchef i Miljøstyrelsen Anne Elizabeth Kamstrup.  

 

Puljen på 26 millioner blev uddelt efter først-til-mølle i perioden 24. februar til 11. marts 2020.  

 

Gamle dieselbiler forurener mest

Dieselpuljen blev relanceret for at sætte skub i skrotningen af de ældste og mest forurenende dieselbiler. Og det er ikke tilfældigt, at det netop er dieselbiler indregistreret før 2006, der kunne få tilskud. Ældre dieselbiler er nemlig nogle af de største udledere af de sundhedsfarlige NOx-gasser og skadelige partikler. En dieselbil fra før 2006 udleder i gennemsnit cirka fire gange mere NOx og væsentlig flere partikler end en ny dieselbil.

–Hver gang en gammel dieselbil bliver skrottet, er det godt for miljøet. Derfor er det positivt, at så mange har benyttet sig af puljen. Det er et tegn på, at ordningen har virket efter hensigten, hvor en masse af de mest forurenende dieselbiler blev skrottet langt hurtigere, end de ellers ville, fortæller Anne Elizabeth Kamstrup.

Region Midtjylland og Nordjylland skrottede mest

Region Midtjylland indtager førstepladsen for antal skrotninger til trods for, at regionen, ifølge Voxmeter, er den i Danmark, hvor der findes næst færrest bilejere – kun overgået af region Hovedstaden.

 

Top fem over antal skrotninger på regioner fordelte sig procentvis således:

 

Region                                    Antal

  • Midtjylland                     27 %
  • Nordjylland                    20 %
  • Sjælland                        20 %
  • Syddanmark                  18 %
  • Hovedstaden                  15 %