Digital succes: 32.304 danskere har skrottet bilen online
13-05-2020
Affald
Borger
Siden årsskiftet har flere end 30.000 bilejere skrottet deres gamle bil digitalt for at få udbetalt skrotpræmie. Ordningen skal forhindre snyd og lette processen for alle.
Danske bilejere har siden årsskiftet skullet finde deres NemID frem, når deres udtjente bil skal skrottes. Fra 1. januar 2020 vinkede man farvel til skrotningsattester i papirform til fordel for en fuldt digitaliseret ordning.
Den digitale skrotning skal blandt andet sikre en hurtigere og lettere skrotningsproces samtidig med, at det skal mindske snyd med udbetaling af skrotningspræmien. Og den nye digitale skrotning er en succes. Siden årsskiftet har flere end 30.000 danskere benyttet sig af ordningen, som Miljøstyrelsen og Dansk Producent Ansvar står bag.
– Det er positivt, at mange danskere allerede har gjort brug af systemet og skrottet bilen digitalt. Ordningen gør det nemt og bekvemt for bilejere at skrotte bilen online med deres NemID og få skrotpræmien udbetalt direkte til deres NemKonto, siger kontorchef i Miljøstyrelsen Anne Elizabeth Kamstrup.
Som noget nyt kan bilejeren nu begynde skrotningen hjemmefra via Borger.dk med deres NemID.
– Når bilejeren opretter sin skrotning hjemmefra, kan der kun vælges fra en liste af godkendte autoophuggere. Det er den bedste garanti for, at bilen miljøbehandles korrekt uden at gøre skade på miljøet, fortæller Anne Elizabeth Kamstrup.
I de forgangne måneder har den digitale skrotning også gjort det lettere for både bilejere og ophuggere at leve op til myndighedernes corona-anbefalinger om at holde afstand og blive hjemme, når skrotningen nu kan klares online hjemmefra.
Nemt for alle parter
Den nye ordning stiller ikke alene bilejerne bedre - den letter også arbejdet for myndigheder og autoophuggere, som kan se frem til en nemmere hverdag helt uden papirarbejde. Autoophuggerne slipper også for at skulle udbetale skrotpræmien i kolde kontanter, som hidtil har været en udbredt procedure.
– Med digitaliseringen af skrotningsattesterne skal godkendte autoophuggere ikke længere have kontanter liggende. Nu sker udbetalingen af skrotningsgodtgørelsen automatisk til bilejerens konto. På den måde kan vi mindske snyd og samtidig sikre, at bilerne bliver miljøbehandlet korrekt hos godkendte autoophuggere, siger Anne Elizabeth Kamstrup.
Indtil nu har det nye system fungeret efter hensigten, men Miljøstyrelsen og DPA vil ikke afvise, at der i forbindelse med opstarten af digitaliseringen har været enkelte udfordringer:
– Heldigvis glider langt de fleste sager fint igennem systemet. Men vi anerkender, at der er visse udfordringer ved opstarten, hvilket må forventes med et nyt digitalt system. Men dem arbejder vi benhårdt på at udbedre, siger Anne Elizabeth Kamstrup.
Det nye digitale system kaldet DUS (Digitalisering af Udbetaling og Skrotningsattest) er udviklet af DPA-System og Miljøstyrelsen med input fra autobranchen.