I 2016 blev der markedsført 85.460 tons nye tekstiler i Danmark, hvilket svarer til knap 15 kg tekstil per dansker. Samme år blev omkring to-tredjedele af de 85.460 tons kasseret og herefter brændt eller deponeret i enten Danmark eller udlandet.
Tallene taler deres tydelige sprog, men der findes også virksomheder og producenter, der går en anden vej og arbejder med bæredygtige forretningsmodeller. Miljøstyrelsen har lavet et inspirationskatalog, som indeholder beskrivelser af 11 forskellige tekstilvirksomheder, hvor forretningsmodellen bygger på cirkulær økonomi
- For lidt af vores tøj bliver desværre produceret ud fra cirkulære principper som genanvendelse og genbrug. Men der findes masser af gode eksempler på virksomheder, som arbejder innovativt og kreativt med at nedbringe miljøbelastningen. Vores nye inspirationskatalog samler beskrivelser af 11 virksomheder, som forhåbentligt kan inspirere både producenter og forbrugere i en mere bæredygtig retning, fortæller Kontorchef i Miljøstyrelsen Anne Elizabeth Kamstrup.
Mange varianter af cirkulær tøjproduktion
Blandt virksomhederne i kataloget er Sandermann, der bruger uld fra danske får i produktion af tøj. Ulden fra de danske slagtefår bliver normalt opfattet som et restprodukt, der brændes af. Men virksomheden Sandermann forarbejder den relativt grove danske uld, og omdanner dermed et affaldsprodukt til et attraktiv vare.
En anden virksomhed er Nordic Tailors, som tilbyder reparation af tøj i hele Denmark. Ud fra ideen om at danskerne skal lærer at værdsætte hvert enkelt stykke tøj, har de opbygget en skrædderservice, som både afhenter og leverer tøjet på hjemmeadressen. Igennem reparationer er det muligt at forlænge levetiden for tøjet, og dermed udsætte det tidspunkt hvor tøjet bliver til affald.
Virksomheden Proem Parades har valgt en forretningsmodel, hvor der kun sys tøj på bestilling. Proem Parades inviterer sine kunder til en parade, hvor de kan se, røre og prøve tøjet, inden de beslutter sig for, at købe noget. Da der går fem til otte uger inden levering, fjernes muligheden for at agere impulsivt. Derudover reduceres spild, da der kun produceres de produkter, der skal bruges.
Læs mere
Se Miljøstyrelsens inspirationskatalog
På Erhvervsstyrelsens hjemmeside nyeforretningsmodeller.dk kan du orienterer dig om de vigtigste regler i forhold til blandt andet cirkulære forretningsmodeller. Her kan du også stille spørgsmål til reglerne, og så søger de for at samle svar fra de relevante myndigheder.
Gennem det nationale projekt Grøn Cirkulær Omstilling er det muligt for små og mellemstore danske virksomheder at søge om støtte til implementering af grønne og cirkulære forretningsmodeller. Find information om blandt andet forudsætninger for at søge om støtte og ansøgningsfrister på groenogcirkulaer.dk
Yderligere oplysninger
Marianne Ladekarl Thygesen, Specialkonsulent i Miljøstyrelsen, +45 22 34 95 54 / Obfuscated Email