Udslip af genetisk modificerede bakterier i Gentofte Kommune

16-06-2020
Genteknologi

Miljøstyrelsen har modtaget oplysninger om, at der er sket et udslip af genetisk modificerede E. coli bakterier i Gentofte Kommune. Udslippet var begrænset til 0,5 liter, og vurderes ikke at medføre risici for natur, miljø og sundhed. Væsken er løbet langs en væg ned på flisebelagt jord. Bakterierne forventes at være slået ihjel, inden uheldet skete, efter en proces, der må forventes at have ødelagt cellerne. Det forventes derfor ikke, at bakterierne er levedygtige.

Miljøstyrelsen har modtaget oplysninger om, at der den 9. juni 2020, er sket et udslip af genetisk modificerede bakterier (Escherichia coli K12) ud af et vindue, hvor det er løbet ned ad en væg til flisebelagt jord uden for et GMO-klassificeret område. Udslippet var begrænset til en meget lille mængde på 0,5 liter. Samtidig forventes bakterierne at være slået ihjel (inaktiveret) i en proces forinden uheldet. Miljøstyrelsen vurderer derfor, at udslippet ikke har medført risici for natur, miljø og sundhed, samt at bakterierne ikke har mulighed for at overleve eller vokse yderligere op i det ydre miljø.

Uheldet blev hurtigt opdaget og straks rengjort samt desinficeret. Væsken har ikke haft mulighed for at løbe til kloak eller andre vandkilder. Miljøstyrelsen vil sammen med virksomheden gennemgå årsagen til uheldet, for at sikre lignende tilfælde ikke forekommer.