Vælg varer uden skadelig kemi med ny app

16-01-2020
Kemikalier Borger

Borgere i hele EU kan nu hjælpe hinanden med at undgå særligt problematiske stoffer ved at bruge en ny app, som får flere data, jo mere den bruges.

Er der hormonforstyrrende stoffer i dine høretelefoner eller skadelige ftalater i den gummibåd, du har købt til din søn? Fremover kan millioner af europæiske forbrugere scanne varer i deres lokale butik ved hjælp af ny app og være med til at opbygge en solid databank til gavn for forbrugersikkerheden.

App’en Tjek Kemien fungerer sådan, at du scanner stregkoden på en vare med din telefon. Ofte vil du straks få besked, om varen indeholder særligt problematiske kemikalier. Er der ikke information endnu, får den ansvarlige virksomhed via app’en besked om, at der skal leveres information om den pågældende vare.

Tjek Kemien er en videreudvikling af app’en af samme navn, som Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsen lancerede i 2014. Den er et resultat af et stort samarbejde mellem myndigheder og organisationer i Europa, og alle de deltagende lande har deres egen udgave af app’en, som bidrager til den fælles database

Du kan scanne forbrugerprodukter som tøj, møbler, legetøj og elektronik med den nye app. 

App'en kan være en hjælp til forbrugernes navigering i hverdagen, hvor forbrugerne bruger deres ret til at blive informeret. Desuden kan de sende et signal til virksomhederne, som kan bidrage ved at lægge deres produkter ind i databasen.  

Du henter app’en i App Store eller i Google Play.

Fakta om Tjek Kemien

Potentielt en halv milliard forbrugere i EU vil kunne bruge den nye app. 

13 lande har været med til at udvikle appen. De er: Tyskland, Danmark, Sverige, Letland, Østrig, Spanien, Polen, Tjekkiet, Kroatien, Portogal, Grækenland, Frankrig og Luxembourg

Siden Tjek Kemien blev lanceret i Danmark i 2014 har knap 40.000 brugere hentet app’en.

Det forventes, at mindst 3 millioner europæiske brugere vil downloade den nye app.

Det er frivilligt for virksomhederne at lægge deres data i app’ens database, men de er forpligtet til at levere den efterspurgte information til forbrugeren ad anden vej, hvis ikke virksomheden vil benytte app’en.