Høj afgasning af sundhedsskadelige kemikalier fra babymadras

25-02-2020
Borger Kemikalier

Miljøstyrelsen er i gang med at undersøge 20 PUR-skumprodukter for afgasning af sundhedsskadelige kemikalier. En babymadras har vist sig at udgøre en alvorlig sundhedsrisiko, og forbrugerne opfordres til at skille sig af med produktet.

Forbrugere som har købt en baby-skummadras af mærket Miliard købt på amazon.com, opfordres til at skille sig af med produktet med det samme, eftersom madrassen har vist afgasning af høje koncentrationer af stoffet Dimethylformamid og udgør en alvorlig sundhedsrisiko.

Miljøstyrelsen undersøgte squishy legetøj i 2018, og her viste det sig, at produkterne afgassede høje koncentrationer af sundhedsskadelige kemikalier. Squishies er produceret af PUR skum lige som nogle madrasser og hovedpuder. Det er baggrunden for at Miljøstyrelsen nu er i gang med at undersøge andre skumprodukter. VOC er såkaldte volatile (flygtige) organiske forbindelser, der indgår i produktionen af PUR skum og kan blive frigivet fra materialet, især når det bliver klemt sammen og i forbindelse med varme.

Der er ikke fundet nogle overtrædelser af de gældende grænseværdier, men babymadrassen afgassede meget høje koncentrationer af stoffet Dimethylformamid. I de koncentrationer stoffet blev målt, kan det være slimhindeirriterende og levertoksisk og produktet udgør dermed en alvorlig risiko for forbrugere. Afgivelse af dimethylformamid i så store mængder, er ikke set i de andre produkter.

Ifølge Amazon kan produktet ikke længere bestilles hjem til Danmark. Miljøstyrelsen har anmeldt produktet via EU’s RAPEX system, så også andre EU- lande er orienteret. Har man købt madrassen, anbefaler Miljøstyrelsen, at man hurtigst muligt skiller sig af med den i henhold til de lokale affaldsregler.

Undersøgelsen indgår som en del af en større forbrugerprojekt om PUR-skumprodukter. Den samlede rapport forventes udgivet i løbet af et par måneder.

 

God råd madrasser

Hvis man køber en madras må man gerne lade den lufte ud i et opvarmet lokale med god ventilation et par dage før man tager madrassen i brug.
En anden indikator er lugten, lugter en madras meget kemisk og man får gener som hovedpine eller lignende anbefaler Miljøstyrelsen, at man kontakter forhandleren og evt. returnerer madrassen.

Yderligere information

Funktionsleder
Elisabeth Paludan

Fakta om den sundhedsfarlige baby-madras

Navn:
Milliard Crib Mattress, Dual Comfort System, Firm Side For Baby and Soft Side For Toddler - 100% Cotton Cover

Stregkode:
840985110635

Batch/Artikel nummer:
MIL-BCM3-A 

Købt på Amazon.com

Om stoffet dimethylformamid

Dimethylformamid er et kemisk stof der er slimhindeirriterende og ved længerevarende udsættelse har det vist levertoksiske effekter. Det betyder at man kan få gener med sin vejrtrækning som hoste og efter lang tids påvirkning, kan der forekomme problemer med leveren.