Nyt overblik over rotter
01-12-2020
Rottebekæmpelse
Vand i hverdagen
På en ny hjemmeside kan man søge i mange års rotteanmeldelser fra hele landet og få dem præsenteret i overskuelige figurer.

Vidste du, at klimaet spiller ind på, hvordan antallet af rotter fordeler sig over året, og at en tør sommer giver færre rotteanmeldelser? Vidste du, at når bøgen sætter frø i massevis, så kan man se det rottestatistikken? Og vidste du, at i byerne er der flest rotteanmeldelser om sommeren, mens at på landet topper anmeldelserne om vinteren?
Det er den slags viden og meget mere, som man kan finde på den nye rottehjemmeside, som Miljøstyrelsen står bag. Hjemmesiden samler tal på anmeldelser om rotter, som kommunerne modtager. På hjemmesiden præsenteres rottetallene i en række tabeller og diagrammer som dækker 2007-2019.
Find rottehjememsiden her
Forbrug af stærk gift er faldet
Nedenfor kan man se, at forbruget af rottegift er faldet markant, siden man i 2012 satte begrænsninger på brugen af de stærkeste rottegifte og indførte en række generelle restriktioner for brugen af rottegift.

Figur 1: Udviklingen i brug af rottegift fra 2007 til 2019.
Bøgetræer påvirker rottetal
Bøgetræerne blomstrer uregelmæssigt, og med flere års mellemrum er der pludselig frø i massevis. Når det sker, kan man se det i rottestatistikken, for så kommer der mange mus. Og en god del af musene bliver anmeldt som rotter. Sidst det skete var i 2019.

Figur 2: Bøgens blomstring kan aflæses i rottestatistikken.
Markant forskel på by og land
I byerne er der flest rotteanmeldelser om sommeren, hvor folk er ude og får øje på rotterne. På landet topper anmeldelserne om vinteren. På landet trækker rotterne væk fra bygningerne i sommerperioden og så ser man dem ikke. Billedet nedenfor viser antallet af rotteanmeldeler fordelt på året i en typisk landkommune.

Figur 3: Rotter på landet. Her er vi på Langeland.
Hjemmesiden er henvendt til alle, der er interesseret i rottebekæmpelse, samt professionelle rottebekæmpere, der her kan få et overblik over, hvilke kommuner, der har restriktioner på privat rottebekæmpelse.