Ny viden om mistænkte hormonforstyrrende stoffer i produkter til børn og gravide

10-12-2020
Kemikalier Borger

Undersøgelse giver vigtig ny viden om, hvor udbredt brugen af seks mistænkte hormonforstyrrende stoffer i produkter til børn og gravide er. Særligt produkter købt online uden for EU indeholder problematisk kemi.

Miljøstyrelsen har i en indledende undersøgelse i 2020 screenet for indhold af seks mistænkte hormonforstyrrende stoffers anvendelse i produkter til børn og gravide. I den næste fase af undersøgelsen (fra 2021), vil styrelsen gå i gang med at vurdere om de undersøgte stoffer kan udgøre en sundhedsrisiko.

At et stof er mistænkt for at være hormonforstyrrende betyder, at det endnu ikke er vurderet som hormonforstyrrende i EU, men at stoffet enten er under vurdering i EU-regi, eller at nationale myndigheder har vurderet, at stoffet har mulige hormonforstyrrende effekter. Miljøstyrelsen vil fortsætte med at indhente viden om brugen af stofferne med henblik på at kunne vurdere, om de udgør en risiko for børn og gravide.

I Miljøstyrelsens undersøgelse, blev 78 produkter screenet for indhold af seks stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. 35 % af produkterne købt online uden for EU viste indhold af mistænkte hormonforstyrrende stoffer, mens tallet var 14 % for produkter indkøbt i Danmark. De undersøgte stoffer er eksempelvis Bisphenol A, butyl- og propylparaben og siloxanen D4.  

Hormonforstyrrelser og hormonforstyrrende stoffer mistænkes for at bidrage til stigende forekomster af sygdomme og tilstande som f.eks. nedsat frugtbarhed og misdannelser i kønsorganer.

"Særligt børn og gravides udsættelse for stoffer, der kan påvirke den naturlige hormonbalance er problematisk, fordi de hormonregulerede udviklingsprocesser af organer er særligt følsomme,” udtaler funktionsleder Elisabeth Paludan.

På trods af megen forskning i hormonforstyrrende stoffer er det begrænset, hvad vi ved om stoffernes påvirkning af mennesker i de mængder, som vi udsættes for i dagligdagen. Hvis hormonforstyrrende stoffer påvirker menneskers sundhed, er det afgørende, hvor store mængder man udsættes for. Umiddelbart vil små mængder i enkelte produkter ikke give sundhedsproblemer, imens det er uvist hvilken påvirkning udsættelse for de samme stoffer fra mange forskellige kilder har.

I den indledende undersøgelse er det ikke kortlagt i, hvilke mængder stofferne optræder i produkterne, og derfor er det ikke muligt at vurdere en eventuel risiko for børn og gravides sundhed. 
Læs undersøgelsen Kortlægning af udvalgte hormonforstyrrende stoffer

Fakta fra undersøgelsen

Undersøgte stoffer og produkttyper:

  • D4, BHT og BHA i silikoneprodukter, herunder:
    Bideringe/bidedyr af silikone.
    IPad- og tabletcovers af silikone.
    Narresutter med nippel af silikone

  • BHA, BHT og D4 i plastprodukter, herunder:
    Mobilcovers af plast.
    Plastlegetøj med fokus på rangler, bideringe eller legetøj som må forventes at blive puttet i munden.
    Narresutter med skjold af plast.
  • BPA, butylparaben og propylparaben i tekstilprodukter, herunder:
    Sokker til både børn og voksne af bomuld.
    Underbukser eller særlige graviditetsunderbukser af bomuld

  • Butylparaben og propylparaben i kemiske blandinger, herunder:
    Fingermaling.
    Sæbeboblevæske.

Yderligere information

Funktionsleder Elisabeth Paludan, tlf.: 22 29 02 82,Obfuscated Email

Yderligere information

Elisabeth Paludan
Funktionsleder, Kemikalier

Tre tips ved e-handel

  • Tjek hvilket land varen bliver sendt fra - er det inden for EU, er du beskyttet af EU's kemiregler.
  • Tjek sælgeren - webshops i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn.
  • Drop købet, hvis prisen er for god til at være sand.