Gulerodsfarve kan erstatte syntetiske gule farver i mad

14-10-2019
GUDP

Forskere og industri har sammen udviklet nye typer gulerødder med ekstra højt indhold af beta-karotener, der kan bruges som et alternativ til syntetiske gule farver i mad. GUDP har støttet udviklingsarbejdet.

Guleroden er mere end en frisk snack og en god grønsag. Beta-karotenerne fra gulerødder kan også bruges som et alternativ til de syntetiske gule farver, som bliver brugt i madvarer.

Forudsætningen for at beta-karoten kan blive et rentabelt alternativt til de syntetiske farver er dog, at det bliver udviklet gulerødder med et ekstra højt indhold af det naturlige farvestof, og det GUDP-støttede projekt PlantePigment er nu nået et stort skridt på vejen.

Projektet involverer virksomheden Chr. Hansen, der fremstiller naturlige fødevareingredienser, Kartoffelfonden og forskere ved Københavns Universitet og Sveriges Lantbruksuniversitet. De har gennem fem år samarbejdet om målrettet forædling af gulerodslinjer med et ekstra højt indhold af beta-karoten, som kan gøre de naturlige farver til et rentabelt alternativ.

Op til fem gange mere beta-karoten

”Vi har opnået meget lovende resultater i forædlingsarbejdet og udviklet gulerodslinjer med et pigmentindhold, som er op til 4-5 gange højere end i almindelige industrisorter,” konstaterer Bjarne Jørnsgaard, der er projektleder og desuden Crop Business Manager hos Chr. Hansen Natural Colors.

”Hvis de linjer kan videreudvikles til egentlige sorter, vil vi kunne reducere dyrkningsarealet og dermed omkostningerne, og det vil gøre de naturlige farvestoffer til langt mere konkurrencedygtige i forhold til de kunstige. Vi ser et stort potentiale i det,” siger han.

Skadelige syntetiske farver

Fødevareindustrien anvender farvestoffer for at få mad- og drikkevarer til at se mere indbydende ud. Omkring halvdelen af farvestofferne i fødevareindustrien på globalt plan er syntetiske, og mange af de syntetiske stoffer er mistænkt for at have sundhedsskadelige effekter og for eksempel skade børns aktivitet og koncentrationsevne.

Betakaroten har ikke de samme negative effekter, men er tværtimod en vigtig antioxidant, som kroppen omdanner til A-vitamin.

Frø fra genbanker

I arbejdet med at udvikle de nye gulerodslinjer har projektet PlantePigment arbejdet med frø fra både gamle og moderne orange gulerodssorter. Frøene blev hentet i den nordiske genbank NordGen og andre genbanker, fra frøfirmaer og fra Chr. Hansens globale netværk. Projektet har desuden haft samarbejde med flere partnere i USA.

De indsamlede frø er blevet dyrket gennem fem år i både i Danmark og på Madeira for at udnytte både somre og vintre til en effektiv sortsudvikling. Undervejs i processen er planter med højest produktion af beta-karoten løbende blevet udvalgt, og på den måde er det lykkedes at øge indholdet af det naturlige farvestof betydeligt på relativt kort tid.

Ny målemetode

Når det er lykkedes at nå så langt på så kort tid, skyldes det bl.a. at forskere fra Københavns Universitets Institut for Fødevarevidenskab under ledelse af professor Søren K. Rasmussen har udviklet en meget effektiv metode til måling af beta-karoten i gulerødder ved hjælp af såkaldt Raman-spektroskopi.

Metoden har gjort det muligt at teste pigmentindholdet i et stort antal gulerødder i hver generation, og det har gode resultater.

”Faktisk er metoden så effektiv, at indholdet i en gulerod kan måles på omkring et minut, hvor en traditionel analyse i laboratoriet samlet set tager 20-30 minutter,” siger lektor Åsmun Rinnan, som har været ansvarlig for udviklingsarbejdet.

Ud over orange gulerødder har projektet også undersøgt andre afgrøder med et højt indhold af naturlige farvestoffer: Violette gulerødder, violette kartofler og en række forskellige bær, men gulerødderne har vist sig mest lovende.

Projektet PlantePigment er gennemført med en støtte på godt ti millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP.

 

 

Afsluttet GUDP-projekt

PlantePigment er et afsluttet GUDP-projekt, og artiklen formidler resultater fra projektet.

Fakta

Projekttitel: PlantePigment. Udvikling af planter til produktion af naturlig farve til fødevarer
Projektdeltagere: Chr. Hansen, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU), Københavns Universitet og Landbrugets Kartoffelfond
Projektperiode: 1.10.2013- 30.9.2017 (forlænget til 2019)
Bevilget beløb: 10.236.873 kr. fra GUDP
Kontaktperson: Bjarne Jørnsgaard. Tlf. 60352334. Mail: dkbjjo@chr-hansen.com

Gulerodens historie

  • Guleroden stammer fra Centralasien, hvor den fra gammel tid er blevet brugt som medicinplante. Den havde oprindeligt hvidlige, tynde, trævlede og seje rødder. 
  • De først gulerodsfrø kom til Europa med af rejsende for næsten 5000 år siden. 
  • Den første kendte dyrkning af gulerødder som grønsag fandt sted i Afghanistan i 900-tallet. 
  • Bønder udvalgte gennem århundreder frø fra de tykkeste og mest regelmæssige rødder til året efter, og undervejs skete der mutationer, hvorved gule og violette typer opstod. 
  • Gule og violette gulerødder kom til Europa i 1100-tallet. 
  • De første orange gulerødder fremkom i 15-1600-tallet som resultat af systematisk udvælgelse. 
  • De første orange landsorter, ’Long Orange’ and ’Horn’ fra 1721 stammer fra Nederlandene, som fra sidst i 1500-tallet har haft orange som nationalfarve. 
  • De orange gulerødder dominerer fortsat både i Europa og i USA.