Unge i høj risiko for at få parfumeallergi

07-11-2019
Kemikalier Borger

Parfumeallergi som udsæt, hævelser og eksem står langtfra øverst på unges ønskeliste. Alligevel udsættes unge dagligt for risiko for parfumeallergi, og de ved det ikke. Det skal en ny kampagne fra Miljøstyrelsen ændre på.

Mere end 180.000 danskere lider af parfumeallergi, og tallet er stigende. Det er især unge, der er i risiko for at udvikle den livsvarige allergi, fordi de er storforbrugere af skønhedsprodukter Parfumeallergi viser sig typisk som eksem, men også som små blærer, der brister og bliver til sår. 

Miljøstyrelsen vil nu med en ny kampagne få de unge til at i højere grad at vælge parfumefri produkter;

 -Når man udvikler parfumeallergi, drejer det sig om mængden af parfume, man udsætter sig selv for. Jo mere, jo større risiko er der. Derfor betyder det noget, at de unge begynder at bruge parfumerede produkter tidligt, for så er der flere år, hvor de er udsat for parfume, og kan udvikle allergi.  Målet er ikke at få de unge til at holde helt op med at bruge produkter med parfume, men at få dem til at økonomisere med den – for eksempel ved at udskifte deodoranten med en parfumefri variant”, siger funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.

Deodorant er den helt store synder til parfumeallergi, men også parfumerede cremer – både til ansigt og krop – shampoo, balsam, sæbe, barberskum, makeup m.fl. kan resultere i udvikling af allergi.

Får man først parfumeallergi, så er det for resten af livet. Hverdagen bliver besværlig, fordi man hele tiden skal passe på, om der kan være parfume i fx sæben på i skolen, på arbejdet eller andre steder uden for hjemmet. Man kan få et udbrud af blot at give sin ven en omfavnelse, hvis personen har parfume på.

Det er i 13-16 års alderen, at forbruget af parfume etableres, og derfor er den nye kampagne målrettet denne målgruppe og deres forældre.  

Fakta om kampagnen
Kampagnen kører fra den 7. november 2019 med film og annoncer på digitale medier, ligesom budskabet vil blive spredt af influencers.

Kampagnen støttes af følgende partnere:Forbrugerrådet TÆNK, Astma-Allergi Danmark, Rema 1000, Grøn Balance, Allergy Certified, Zenz, De Samvirkende Købmænd, Nopa Nordic, Kosmolet (Nilens Jord), DermaPharm, Ecolabel (Miljømærkning Danmark), Apotekernes A.m.b.a., Neutral, Miild, A-Apoteket, Skærbæk A-apotek, Toftlund A-apotek, Dansk Vask-, Kosmetik og Husholdningsindustri og Allison

Læs mere om emnet

Yderligere oplysninger:

Funktionsleder Elisabeth Paludan, Miljøstyrelsen, tlf. 22 29 02 82, e-mail Obfuscated Email

 

Tre råd

1.Vælg en parfumefri deodorant – den er lige så effektiv til at fjerne svedlugt, som den med parfume.

2.Kan du ikke undvære din yndlingsparfume, creme eller shampoo? Så udskift nogle af dine øvrige produkter med parfumefri varianter. Gerne dem, der bliver længe på huden, f.eks. ansigtscreme, bodylotion og håndsæbe m.fl.

3.Bruger du rigtig parfume, så sprøjt den på tøjet frem for direkte på huden.

Fakta om parfumeallergi

Mindst 4 % af den voksne danske befolkning har parfumeallergi. Se hvordan allergien kan se ud

Allergien kan ramme alle og udvikles over tid, når man udsættes for allergifremkaldende parfumestoffer.

Allergien viser sig typisk i form af eksem, rødme, revner, skældannelse og endda små blærer, der brister og bliver til sår.

Deodorant er den hyppigste årsag til allergi..

Teenagere ved ikke, at mange af de produkter, de bruger, indeholder parfume, og at de derfor udsætter sig selv for en risiko for at udvikle parfumeallergi.

Man selv tjekke, om der er parfume i sine produkter.  Hvis der står ”Parfume” eller ”Aroma” på produkterne, så indeholder de parfume. ”Økologisk”, ”naturlige duftstoffer” og ”æteriske olier” betyder ikke nødvendigvis, at produkterne er parfumefri, og naturlige parfumestoffer kan være ligeså allergifremkaldende som andre parfumestoffer.