Sejr ved EU-Domstolen i kampen mod hormonforstyrrende stoffer

24-01-2019
Kemikalier

EU-Domstolen har afgjort, at de danske myndigheder havde ret, da de nominerede ftalaten DEHP, som hormonforstyrrende i miljøet. Producenten havde sagsøgt EU for at vedtage beslutningen som hormonforstyrrende på baggrund af det danske forarbejde.

EU-Domstolen har nu bekræftet, at ftalaten DEHP er hormonforstyrrende for miljøet. Ftalater bruges især som blødgørere i plastprodukter som for eksempel sandaler, badeforhæng og vinylgulve. Dommen falder, efter at den tjekkiske ftalatproducent DEZA havde forsøgt at udfordre en ellers enstemmig EU-beslutning om at optage ftalaten DEHP på EU's såkaldte Kandidatliste som hormonforstyrrende for miljøet.

Optagelsen på Kandidatlisten fandt sted, efter det danske forslag blev vedtaget i EU’s Medlemsstatsudvalg i december 2014. DEZA anlagde sag i marts 2015, men fik ikke medholdhold ved EU-Retten. Deza appellerede derefter afgørelsen til EU-Domstolen, og det er den sag, der nu er faldet dom i den 23. januar 2019.

EU’s kandidatliste er en liste over særligt problematiske stoffer, og er et stort skridt på vejen til, at et stof kommer på EU’s godkendelsesliste, hvor virksomhederne skal have særlig godkendelse til at bruge stoffet. Danmark har længe arbejdet for at få DEHP optaget som hormonforstyrrende på Kandidatlisten, og stoffet er ikke kun hormonforstyrrende i miljøet. I februar 2017 blev DEHP sammen med tre andre ftalater optaget på EU’s kandidatliste som hormonforstyrrende i mennesker – også på baggrund af et dansk forslag.

Yderligere oplysninger: 
Funktionsleder Sandi Muncrief, Miljøstyrelsen, tlf.: 22 23 96 58, e-mail: