Ny undersøgelse af PAHér i forbrugerprodukter

04-09-2018
Kemikalier

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har kontrolleret 33 forbrugerprodukter af plastik-, gummi- og neopren for indhold af otte kræftfremkaldende PAHér. Stikprøvekontrollen viser kun få overtrædelser.

PAH er en forkortelse for polycykliske aromatiske hydrocarboner (kulbrinter), og otte af dem er forbudt i forbrugerprodukter, der indeholder plast- eller gummibestanddele, som kommer i enten langvarig eller gentagen kortvarig berøring med hud eller mundhule. Forbuddet trådte i kraft december 2015.

De 33 forbrugerprodukter (til privat forbrug) er udtaget i byggemarkeder, hos forhandlere af elektronik, i sportsforretninger, legetøjsforretninger og i skoforretninger.

Det var produkter som svømmefødder, sko fremstillet af plastic/gummi, cykelhåndtag, gummihåndtag på værktøj, gummidele på skriveredskaber, legetøj og andre produkter af plast-, gummi- og neopren.

Analysen for indhold af PAHér viste, at tre produkter var ulovlige. De ulovlige produkter – et ankelstøttebind, en lommelygte med gummebeklædning og et håndværktøj – forhandles ikke længere.

FAKTA:

-PAH er en forkortelse for polycykliske aromatiske hydrocarboner (kulbrinter)

-PAHér er kræftfremkaldende. Stofferne kan forekomme i plast, neopren og gummi.

-De 8 PAHér må ikke forekomme i varer til privat brug, der indeholder plast- eller gummibestanddele, der kommer i enten langvarig eller gentagen kortvarig berøring med hud eller mundhule. 

-Grænseværdien er 1 mg/kg, for legetøj. For småbørnsudstyr er grænseværdien 0,5 mg/kg.