Kampen mod hudallergi skydes i gang

04-10-2018
Pressemeddelelse Borger Kemikalier

Mindst 10 procent af befolkningen lider i dag af hudallergi. Derfor er Miljø-og Fødevareministeriet nu klar med en ny allergistrategi med en række initiativer, som skal sikre, at færre danskere får hudallergi i fremtiden.

Deodorant, smykker, parfume, og rengøringsmidler er alle produkter, der kan indeholde kemiske stoffer, som kan give dig allergi. Mange danskere kæmper dagligt med store gener og allergiske reaktioner på grund af hudkontakt med kemikalier fra almindelige hverdagsprodukter.

På den baggrund har Folketingets partier besluttet, at der skal være særligt fokus på arbejdet med allergifremkaldende kemikalier, og som en del af den politiske aftale om en ny ”Kemiindsats 2018-2021”, som blev indgået i november 2017, skal der udarbejdes en allergistrategi. Det overordnede formål med et styrket fokus på kemikalier, som forårsager hudallergi, er at øge beskyttelsesniveauet i befolkningen og derved reducere antallet af personer, der udvikler allergi. Derfor lancerer Miljø-og Fødevareministeriet strategien ”Færre danskere med hudallergi.

 "Mange danskere får allergi på grund af helt almindelige hverdagsprodukter. Vi skal forebygge nye tilfælde af hudallergi. Dels ved at begrænse brugen af allergifremkaldende kemikalier, men også ved at informere bedre, så befolkningen ved, hvad de putter i hovedet eller på kroppen," siger Magnus Løfstedt, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Et af de første initiativer fra strategien der sættes i gang er oplysningskampagne Natural Talents om parfumeallergi til teenagedrenge, som Miljøstyrelsen lancerer i dag.

De typiske symptomer på hudallergi er eksem, der kommer til udtryk ved rødme, kløe og hævelse, og i sjældne tilfælde kan symptomerne blive mere udtalte og medføre svære hævelser, som hos mindre børn vil kunne påvirke luftvejene.

Hudallergi er en kronisk lidelse, som kan have stor indflydelse på livskvaliteten for de berørte personer. Dels som følge af de konkrete symptomer, og dels som følge af de ændringer, en allergiker må foretage i sin hverdag for at undgå kontakt med de kemikalier, der er årsag til allergien.

Fakta om allergistrategien: ”Færre danskere med hudallergi”

Strategien ”Færre danskere med hudallergi” er en del af den danske Kemiindsats fra 2018-2021. Strategien, som er blevet til med bidrag fra relevante interessenter, forskere og forbrugerorganisationer, omfatter en bred vifte at initiativer, som er grupperet under følgende fokusområder:

  1. Viden om effekt og eksponering
  2. Vurdering af kemikaliers allergifremkaldende egenskaber
  3. Information og regulering – resulterende i færre allergitilfælde
  4. Særligt problematiske kemikalier
  5. Samarbejde med interessenter og andre myndigheder

Viden fra strategien skal blandt andet hjælpe til at få reguleret de kemikalier, som udgør den største risiko via EU.

Se strategien  

Yderligere oplysninger:

Magnus Løfstedt, kontorchef, Miljøstyrelsen på mobil: 22350152

Læs allergistrategien

Hent publikationen