Skoleelever kan spille sig til bedre madkundskab

28-11-2018

Uden mad og drikke duer skoleeleven ikke. Nu lancerer Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen 'FOOD FIGHT', som er et elektronisk brætspil, hvor skoleelever kan blive klogere på madkundskab.

Når vi spiser et måltid, anvender vi alle vores sanser, men hvilken anvender vi først? Det er et af spørgsmålene i det elektroniske brætspil 'FOOD FIGHT' og svaret er selvfølgelig: Synssansen. Dette og meget mere kan skoleelever, som har madkundskab i folkeskolen blive klogere på, når de spiller det nye brætspil på computeren.

Ideen til det elektroniske brætspil opstod i forbindelse med etableringen af Miljø-og Fødevareministeriet. Miljøministeriets Informationscenter (MIC) havde i en årrække administreret et mindre koncern-budget til miljøundervisning. Emnet gik på skift mellem de forskellige styrelser under Miljøministeriet og blev typisk formidlet via EMU Danmarks læringsportal.

Budgettet til miljøundervisning ophørte samtidig med det nye ministerium, og det blev besluttet, at projektet for sidste pulje, skulle være et samarbejde mellem Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Resultatet er blevet et elektronisk brætspil til brug i faget madkundskab i Folkeskolen.

I spillet kan eleverne dyste mod hinanden på spørgsmål i fagets færdigheds- og vidensmål. Spillets ca. 1400 spørgsmål er udarbejdet af Ph.d. og lektor Helle Brønnum Carlsen og studerende på Professionshøjskolen UCC, Campus Carlsberg, som siger:

- Madkundskab er grundlæggende for vores dannelse, og hertil hører også en grundlæggende faglig paratviden, som eleverne skal tilegne sig. Vi skal lære at vælge kritisk i madkundskab og det gør vi på et fagligt grundlag. Vidensmængden er enorm, når det gælder mad, og et sjovt spil kan virke motiverende for at huske dele af denne viden, siger Helle Brønnum Carlsen.

Spillet er brugertestet i en 7. klasse, og der er en uddybet spillevejledning i selve spillet. Som lærer kan du få tilsendt dine elevers resultater. Du har desuden mulighed for at slå ’Ekspert’-funktionen til, så det bliver mere udfordrende for dine elever. Dette gør du via menuen øverst til venstre.

Det er gratis at spille 'FOOD FIGHT', og det lanceres gennem direct mails til alle folkeskoler.


Prøv spillet her

Se film om spillet