Skjult PCB kan blive dyrt for bygningsejere

19-03-2018
Pressemeddelelse Affald Borger Kemikalier

For tusindvis af bygningsejere kan der vente en stor regning til oprensning af det sundhedsskadelige stof PCB fra utætte gamle lamper til lysstofrør. Ejere af lamper fra 1986 eller før opfordres til at tjekke dem med det samme.

En kondensator ligner lidt et batteri i form og størrelse, og den er nødvendig, for at lamper med lyststofrør kan fungere. Men i tusindvis af danske bygninger kan utætte PCB-holdige kondensatorer være en trussel mod økonomien og på langt sigt også mod helbredet.

Miljøstyrelsen lancerer i dag en ny kampagne, der skal gøre opmærksom på problemet.

- Det har været forbudt at bruge PCB i kondensatorer siden 1986, men der sidder desværre stadig mange af dem i ældre lamper. Og risikoen, for at de lækker PCB ud i bygningen, bliver kun større med årene. Det kan blive dyrt at fjerne PCB-forurening fra utætte kondensatorer, og det kan på langt sigt skade helbredet. Derfor opfordrer vi alle til at tjekke deres lamper i bl.a. børneinstitutioner, boliger, kontorer, supermarkeder og sportshaller, siger kontorchef i Miljøstyrelsens enhed for Cirkulær Økonomi & Affald, Camilla Bjerre Søndergaard.

300.000 lamper
Det er usikkert, hvor mange PCB-kondensatorer der i dag findes i brug i danske lamper. Et estimat fra 2013 sagde op til omkring 300.000, heraf et ukendt antal i private hjem.

- Lamperne kan findes i alle typer af bygninger. Vi har et eksempel på en skole, hvor utætte PCB-kondensatorer kom til at koste over 5 mio. kr. i renovation af bygningen. Så hvis man har sådan en lampe, er det en god ide at slippe af med den, inden den begynder at lække. Derfor prøver vi at gøre opmærksom på problemet med denne kampagne, siger Camilla Bjerre Søndergaard.

Kampagnen "PCB frem i lyset" kører i marts måned og henvender sig til alle typer bygningsejere.

Se, hvordan du tjekker din lampe

Yderligere oplysninger:
Pressemedarbejder Troels Rolf, tlf. 22 44 51 25, e-mail:

Fakta: PCB

  • PCB er et giftigt stof, der er svært nedbrydeligt, og som kan skade mennesker og miljø.
  • PCB blev tidligere brugt i byggematerialer som fx fugemasse og termoruder og i kondensatorer og transformatorer.
  • I 1970’erne fandt man ud af, at PCB kan skade både mennesker og miljø, og i dag er det forbudt at anvende PCB. Forbuddet har været gældende for byggematerialer siden 1977, og i alle andre sammenhænge siden 1986.
  • PCB kan skade helbredet på flere måder, hvis man udsættes for høje koncentrationer i lang tid:
    - WHO har klassificeret PCB som kræftfremkaldende hos mennesker
    - PCB er sat i forbindelse med skader på nervesystemet og hjernens udvikling, diabetes, nedsat effekt af vacciner og hormonforstyrrende effekter