Fuld fart på eksport af vandteknologi til USA og Sverige

28-05-2018
Grøn virksomhed Vand i hverdagen Industri

Trods fremgang på vigtige markeder, er Danmarks eksport af vandteknologi et stykke fra målet i branchens vandvision.

Eksporten af vandteknologi voksede med 1,6 procent i 2017. Det er særligt store markeder som USA og Sverige, der driver den positive udvikling.

Det viser Miljøstyrelsens nye opgørelse over den danske eksport af vandteknologi i 2017. Se rapporten her

Selvom den danske vandbranche oplevede vækst på 10 ud af de 20 største markeder i 2017, så er man fortsat et godt stykke fra at nå målsætninger om en fordobling af vareeksporten på vandteknologiområdet til 30 mia.kr. i 2025, som branchen formulerede i den fælles Vandvision i 2015.

En fordobling af vareeksporten fra 2013 frem mod 2025 kræver en gennemsnitlig årlig stigning på 5,9 procent. Den gennemsnitlige årlige vækst fra 2013-2017 har været på 3,0 procent.

Hvis vandvisionens mål om en fordobling af vareeksporten skal nås, skal eksporten stige med mindst 7,5 procent om året fra 2018 og frem.  

Fald i eksport til tyskland

En del af forklaringen på den begrænsede fremgang i eksporten kan findes i eksporten til Danmarks historisk største marked, Tyskland. Eksporten til det tyske marked er faldet hvert år siden 2011. Omvendt er eksporten til det svenske marked steget hvert år siden 2009, og det er nu for første gang større end det tyske marked. Sverige er dermed Danmarks største eksportmarked for vandteknologi med en eksport på 1,78 mia. kroner.

Udviklingen på det amerikanske marked bidrager dog til en solstrålehistorie, og eksporten til USA er således steget med 12,6 procent til 1,26 mia. kroner i 2017, og er nu Danmarks tredjestørste marked. Den kraftige vækst i eksporten til USA er ekstra i øjnefaldende, fordi den sker samtidig med et fald på 1,77 procent i den samlede danske eksport til USA.

Forklaringen på den positive udvikling kan blandt andet være en styrket indsats på det amerikanske marked fra en række danske virksomheder og myndigheder. Den danske Water Technology Alliance, som er en sammenslutning af danske virksomheder og forsyninger ledet via Udenrigsministeriet i USA, arbejder f.eks. målrettet mod at øge dansk eksport, dele viden og fostre samarbejde i vandsektoren via opbygning af alliancer. Dette gør de med støtte fra Miljøstyrelsen, som har en tæt dialog med californiske myndigheder på vandområdet.

LÆS NYHEDEN. Danske grundvandsvirksomheder i samarbejde med amerikansk top-universitet 

LÆS NYHEDEN: Danmark indgår samarbejde med Californien 

LINK: Læs mere om vandvisionen