Skumlegetøj afgiver farlige kemikalier

20-06-2018
Kemikalier Borger

Miljøstyrelsen advarer mod legetøj af typen squishies, der kan skade børns helbred.

En af de 12 squishies Miljøstyrelsen har testet. Foto: MST

OPDATERET 21. JUNI MED SPØRGSMÅL/SVAR

OPDATERET KL 14.20 20.7 MED OPLYSNING OM, AT BRUGTE SQUISHIES KAN SMIDES UD MED HUSHOLDNINGSAFFALDET

Skumfigurer – såkaldte squishies - der er rare at trykke på, kan udgøre en sundhedsrisiko for børn.

Det viser Miljøstyrelsens undersøgelse af 12 typer af squishies, der blev analyseret for afgasning af kemiske stoffer. Samtlige 12 produkter afgav skadelige stoffer i så høje koncentrationer, at det kan medføre en risiko, hvis børn leger med dem i længere tid.

Miljøstyrelsen anbefaler derfor, at man bortskaffer alle squishies i hjemmet og undlader at købe nye squishies. Brugte squishies kan smides ud som husholdningsaffald.

Se fotos af de ulovlige squishies og navn på forhandlerne her  

-Ud fra et forsigtighedshensyn finder vi det rigtigst at opfodre forbrugerne til helt at undgå skumlegetøj af typen squishies, indtil der er sikkerhed for, at legetøjet ikke er giftigt, siger kontorchef Magnus Løfstedt fra Miljøstyrelsen.

Læs Miljø- og Fødevareministeriest pressemeddelelse om squishies 

Undersøgelsen af legetøjet blev sat i gang i marts, fordi squishies ofte lugter kemisk og parfumeret.

LÆS NYHEDEN: Ny legetøjsdille lugter af kemi

De analyserede produkter repræsenterer produkter købt i legetøjsbutikken, danske netbutikker samt netbutikker fra ikke EU lande. Alle de undersøgte produkter er produceret i Kina.

De 12 undersøgte produkter er ulovlige at sælge i Danmark og resten af EU. Legetøjsforhandlere skal øjeblikkeligt fjerne det ulovlig legetøj fra hylderne.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion vil nu tage de nødvendige skridt til at få fjernet de konkrete produkter fra markedet.

Flere forskellige giftstoffer

Undersøgelsen viser, at alle de undersøgte squishies afgiver høje koncentrationer af stoffet dimethylformamid (DMF), som giver en risiko for leverskade og forbigående irritation af øjne og åndedrætsorganer hos børn. Stoffet kan desuden skade det ufødte barn. 

Alle 12 squishies afgiver høje koncentrationer af to andre slimhindeirriterende stoffer. 

To ud af de 12 squishies afgiver stoffer i niveauer, der udgør en risiko for skade på nervesystemet.  For disse to produkter er der dog kun foretaget målinger en time efter produktet er pakket ud. Det vides derfor ikke hvor hurtigt koncentration falder til niveauer, der ikke er sundhedsskadelige.

Én af de 12 squishies afgiver et kræftfremkaldende stof i koncentrationer, der udgør en risiko, når der måles på produktet kort tid efter udpakning (1 time).  Koncentrationen er faldet efter tre dage, hvorefter der ikke er en risiko.