Fluorstoffer i regntøj kan skade miljø og sundhed

22-01-2018
Pressemeddelelse Kemikalier Borger

Næsten ingen forbrugere er opmærksomme på, at fluorstoffer fra regntøj og andet udendørstøj kan skade vores miljø og sundhed. Ny kampagne viser vej til alternativer.

Vandtæt og samtidig åndbar. Det er to egenskaber, vi sætter stor pris på, når vi køber udendørstøj som regntøj, flyverdragter og skitøj. Hvad de fleste ikke ved er, at de egenskaber ofte opnås ved at imprægnere tøjet med fluorstoffer, hvor nogle er skadelige for både sundhed og miljø.

 - Det er ikke direkte farligt at tage tøj på, der er imprægneret med fluorstoffer. Men fordi stofferne ikke nedbrydes i miljøet, og nogle kan ophobes i levende organismer, anbefaler vi at styre uden om tøj imprægneret med fluorstoffer. Det kan være svært, for de er ret udbredte. Vi er glade for, at flere tøjproducenter allerede har fokus på problemet, så der findes gode alternativer, siger kontorchef i Miljøstyrelsens Kemikalieenhed Isabelle Navarro Vinten.

Ukendt problematik

I en spørgeundersøgelse foretaget for Miljøstyrelsen blandt 1031 danskere, der alle havde købt udendørstøj inden for de sidste to år, vidste kun 6 %, om tøjet indeholdt fluorstoffer.

- Det kan være svært at se, om det er behandlet med fluorstoffer, så det er ikke så sært, at kun få er opmærksomme på det. Men det håber vi at lave om på med vores nye kampagne. Og man kan faktisk nemt gøre noget som forbruger. Man kan vælge produkter, der skilter med at være fri for fluorstoffer. Er man i tvivl, kan man spørge i butikken, siger Isabelle Navarro Vinten.

Kampagnen ”Kan du regne med jakken?” lanceres i dag. De to kendte bloggere Cana Buttenschøn og Michelle Kristensen er med til at udbrede budskabet til deres følgere inden for henholdsvis børnefamilier og træningsentusiaster. Desuden modtager forhandlere af udendørstøj over hele landet materiale om kampagnen, som også kører på sociale medier.

Læs mere på www.fluorfri.dk, hvor der også er adgang til kampagnefilmene med Cana Buttenschøn og Michelle Kristensen

Yderligere oplysninger:

Pressekoordinator i Miljøstyrelsen: 
Rune Gleerup, tlf. 72 54 41 17/ 91 33 47 66, e-mail:

Kontorchef i Miljøstyrelsen Kemikalier:
Isabelle Navarro Vinten, tlf. 51 92 93 90 e-mail:

For interview med Cana Buttenschøn og Michelle Kristensen:  Rådgiver i Kompas Kommunikation Anna Elena Petersen, tlf. 26 80 50 04/70 20 21 31 e-mail:                

FAKTA: Fluorstoffer i udendørstøj – og hvordan vi undgår dem

  • Hvis man gerne vil undgå fluorstoffer i udendørstøj, kan man gå efter produkter, der skilter med at være fx PFC-fri, fri for fluorstoffer, fluorfri eller fluorine-free. Det vil typisk fremgå af produktets papskilt /hangtag med produktets logo og pris.

  • Nogle fluorstoffer er problematiske for miljøet og sundheden. Blandt de stoffer, der er undersøgt mest grundigt, er PFOS og PFOA, der nedbrydes meget langsomt i miljøet og kan ophobes i nogle levende organismer. I mennesker kan de skade leveren og forplantningen og de er derudover bl.a. mistænkt for at være kræftfremkaldende.

  • Det anslås, at cirka halvdelen af forbruget af fluorstoffer på verdensplan er i tøjindustrien, især i udendørstøj som jakker, regntøj, handsker, skitøj, flyverdragter mv.

  • Selvom PFOS er forbudt og PFOA forbydes fra 2020, er der andre fluorstoffer, som stadig bruges i udendørstøj, og som kan have lignende skadelige egenskaber. Det tager lang tid at skaffe den nødvendige dokumentation for skadelige egenskaber, som kan føre til begrænsninger eller forbud.

  • Hvis man skal nedbringe brugen af fluorstoffer, som ikke er forbudte, er det nødvendigt med ændrede forbrugsmønstre. Derfor sætter Miljøstyrelsen fokus på fluorstoffer i udendørstøj med kampagnen ”Kan du regne med jakken?”. Kampagnen støtter sig op ad den netop offentliggjorte rapport "Udfasning af fluorstoffer i outdoor tøj – en adfærdsanalyse”

 

 

 

Gå til Facebook